Нашите млади хора трябва да имат представата за света, отворена

...
Нашите млади хора трябва да имат представата за света, отворена
Коментари Харесай

Президентът награди млади преподаватели

Нашите младежи би трябвало да имат визията за света, отворена и дейна, и би трябвало да мислим за обучение отвън класната стая. Това съобщи президентът Румен Радев, който награди спечелилите в състезанието за млади преподаватели " Най-важният урок: обръщение към бъдещите ми възпитаници ". Инициативата е под патронажа на президента.

Вие сте хората, от които зависи бъдещето на България, вашето не е специалност, а предопределение, обърна се Радев към преподавателите. Учителят доближава до съзнанието на учениците, а същинският възпитател доближава до техните сърца, означи президентът и добави, че комбинацията сред добър преподавател и добър възпитател може да завладее съзнанието, духа и сърцето на учениците.Това е нещо, от което имаме потребност, тъй като вие сте хората, които ще предадете спойващия детайл на нашето общество - нашите полезности, просвета, народопсихология, без което бихме живели в един машинален свят, сподели Румен Радев. Той уточни, че светът, в който живеем през днешния ден и в който ще живеем на следващия ден, става все по-сложен. Искаме да забележим съумяла, модерна, съвременна България и вие би трябвало да намерите метод да създадете тази България, съобщи президентът.

Той сподели, че в есетата за състезанието е видял картина на тази България, картина, в която учащите не просто ще запаметяват подготвени познания, а ще станат младежи, които имат интензивно отношение към света, задават си въпроси, търсят информация и я осмислят сериозно, които имат умения на адаптивност, творчество, на провокиране и търсене на истината, които градят модела на сполучливото общество. Поздравявам ви за вашите хрумвания образованието да не се заключва в класната стая, означи президентът.Радев напомни, че 65 % от тези, които в този момент постъпват в учебно заведение, ще упражняват специалности, които през днешния ден ги няма и ще е належащо да се сътвори креативност у тях, с цел да бъдат готови. Държавният глава пожела триумф на преподавателите в начинанието да върнат възрожденския облик на даскала - пораждащ уважението на човек, който се грижи за своите обучаеми и ги готви за бъдещето.

Кампанията поддържа български студенти и докторанти - бъдещи учители, които имат вяра, че тяхното предопределение е да бъдат преподаватели и желаят да се развиват в тази сфера в България. В състезанието са взели присъединяване 370 души, които са изпратили есета по тематиката. Наградени са 11 участници, които ще получат по 6000 лв. годишна стипендия, разпределена по 500 лв. на месец за всеки победител. Наградният фонд е обезпечен посредством търг, на който са продадени отпечатъци от ръцете на известни българи, измежду които и президентът Румен Радев, Лили Иванова, Стоянка Мутафова, Васко Василев, Стефка Костадинова, Христо Стоичков, група " Сигнал ", Георги Мамалев и други.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР