Нашите клетки са пълни с нереализиран потенциал. Почти всяка човешка

...
Нашите клетки са пълни с нереализиран потенциал. Почти всяка човешка
Коментари Харесай

Стартъп създава и препрограмира човешки клетки

Нашите кафези са цялостни с неосъществен капацитет. Почти всяка човешка клетка съдържа нужната генетична информация да се трансформира във всеки различен тип клетка. Една кожна клетка да вземем за пример има същите гени като мускулна клетка или мозъчен неврон. Във всеки тип обаче единствено някои гени са задействани, до момента в който други остават пасивни. Малко като да приготвяте разнообразни ястия от един и същи долап със съставки, написа Wired. Ако разберем рецептата на всеки вид човешка клетка, теоретично можем да използваме информацията, с цел да конструираме всеки различен тип.

Това е задачата на Марк Котър . Той е основен изпълнителен шеф и съосновател на Bit.bio - компания, основана в Кеймбридж, Англия, която желае да направи гражданска война в клиничните проучвания и основаването на медикаменти посредством произвеждане на точно конструирани партиди човешки кафези.

Фундаменталните научни проучвания на нови медикаменти и лечения постоянно стартират с проби върху мишки или върху най-широко употребяваните човешки клетъчни линии: бъбречни кафези и кафези от рак на маточната шийка. Това може да бъде проблем, защото клетките, върху които се опитва, могат да имат основни разлики с клетките, към които се чака да бъде ориентирано обещано лекарство в човешкото тяло. Медикамент, който работи при мишки, може да не работи при хора. " Няма мишка на тази планета, която в миналото да е страдала от Алцхаймер, тя просто не съществува ", споделя Котър. Но тестването на евентуално лекарство за Алцхаймер върху човешка мозъчна клетка, основана да има признаци на заболяването, може да даде доста по-ясна визия дали това лекарство може да бъде сполучливо.
 Коронавирусът заразява мастните кафези, сочи изследване
Коронавирусът заразява мастните кафези, сочи изследване

Хората със затлъстяване са в по-голям риск от тежко боледуване от Covid-19

" Всеки клетъчен вид има своя лична дребна стратегия или посткод - композиция от транскрипционни фактори, които го дефинират ", споделя Котър. Като вметнат вярната стратегия в стволова клетка, откривателите могат да задействат гените, които кодират тези транскрипционни фактори, и да трансфорат стволовата клетка в избран вид зряла клетка.

Биологията обаче има метод да се бори с това. Клетките постоянно заглушават тези гени, като стопират производството на транскрипционните фактори. Решението на Котър - намерено в границите на проучванията му в Университета в Кеймбридж - е да вмъкне програмата в област от генома, която е предпазена от заглушаване на гените, нещо, което Котър назовава " генетично леговище ".

Към момента Bit.bio продава две разнообразни препрограмирани клетъчни линии: мускулни кафези и характерен тип мозъчен неврон, само че проектът е да се основат персонализирани клетъчни линии за фармацевтичния бранш и университетските проучвания. " Това, което вършим в този момент с нашите сътрудници от промишлеността, е да сътворяваме генетични модификации, които са подобаващи за болести ", споделя Котър.

Той съпоставя този метод със стартирането на програмен продукт на компютър. Чрез проникване на верния код в генома на клетката можете да контролирате държанието ѝ. " Това значи, че към този момент можем да стартираме стратегии и да препрограмираме човешки кафези ", споделя Котър. Технологията за клетъчно препрограмиране може също по този начин да излезе надалеч отвън рамките на моделните клетъчни линии и да помогне за създаването на напълно нови типове лекуване.

При някои клетъчни лечения личните имунни кафези на пациента се отглеждат отвън тялото му, след което се модифицират и се вкарват назад в него, с цел да оказват помощ в битката с заболяването - дълъг и безценен развой. Един тип клетъчна терапия за лекуване на младежи с левкемия коства над 371 400 $ на пациент. Главният медицински шеф на Bit.bio Рами Ибрахим споделя, че технологията на компанията може да помогне за понижаване на разноските за клетъчна терапия и да улесни производството на имунни кафези в огромен мащаб. " Наличието на огромен брой от верните типове кафези, които в този момент можем да редактираме, ще бъде трансформиращо ", счита той.
 Нова ваксина против стареене може да ни приближи до безсмъртието
Нова ваксина против стареене може да ни приближи до безсмъртието

Тя е създадена от японски учени
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР