„Нашите избиратели гласуваха за президента Румен Радев, аз също съм

...
„Нашите избиратели гласуваха за президента Румен Радев, аз също съм
Коментари Харесай

Йордан Цонев от ДПС: Гласувах за президента Радев

„ Нашите гласоподаватели гласоподаваха за президента Румен Радев, аз също съм дал своя вот за него, ние имаме към него високи упования и считам, че той ги извършва упования към този момент”, уточни в „ Здравей, България” по NOVA депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев.

Той отхвърли да разяснява аргументите за замесването на името на неговия сътрудник Делян Пеевски в словесната престрелка от края на предходната седмица сред премиера Бойко Борисов и президента.

Върховен административен съд отсъди против синдиците на КТБ

Борисов: Изказването на Радев е вероломно нахлуване над държавното управление

Жаблянов остранен като зам.-председател на Парламента, Българска социалистическа партия се обръща към съда

„ Движение за права и свободи в никакъв случай не е толерирало подобен звук и не е взело участие в подобен спор сред институциите”, безапелационен е Цонев.

В сряда президентът наложи несъгласие на измененията в Закона за банковата неплатежоспособност, станали известни, като „ Закон против вторичното плячкосване на КТБ”. Автори на текстовете са депутатите от Движение за права и свободи Делян Пеевски, Хамид Хамид и Йордан Цонев.

„ Прави усещане, че президентът Румен Радев упражнява доста интензивно правото си на несъгласие върху избрани законопроекти. Мисля, че това е седмото му несъгласие за една година. Ако не ме лъже паметта, никой от предходните президенти няма толкоз висока активност”, съобщи депутатът от Движение за права и свободи.

„ За мен и за моите сътрудници това е доста позитивно събитие. То приказва най-малкото за 2 неща - че президентът е решил твърдо да бъде коректив на законодателството и да упражнява това си конституционно пълномощие интензивно и че евентуално качеството на законодателството е спаднало”, счита Цонев.

Той разясни, че „ президентът не отхвърля правото на Народното събрание да приема законодателни правила, които имат деяние преди приемането, въпреки че това е нетрадиционен способ”.

„ Промените в закона, които предложихме, дават юридически прийом на синдиците при избрани условия да могат да върнат избрани активи. Законът единствено дава няколко правни способа повече на синдиците да създадат осребряването”, акцентира Цонев.

„ Президентът показва в претекстовете си нещо, с което ние ще се съобразим. Той споделя, че обществото би трябвало да има по-голяма изясненост по отношение на обсега на правните последствия в резултат на закона. Ние работим сега върху това да отговорим на онази част от претекстовете на президента, в която той желае да внесем повече яснота”, добави Йордан Цонев.

По отношение на отстраняването на депутата от Българска социалистическа партия Валери Жаблянов от поста зам.-председател на Народното събрание, за което Движение за права и свободи не гласоподава, Цонев разяснява, че няма правно съображение за това решение на ръководещите. Той уточни, че всеки народен представител има имунитет за изявленията си в Народното събрание.

Йордан Цонев дефинира Народния съд като закононарушение към страната и към човечеството. Той добави, че така наречен Възродителен развой е също такова закононарушение, тъй като съставлява етническо пречистване и няма отминалост съгласно интернационалното право.

Според Цонев ръководещите обаче демонстрират в тази ситуация двоен стандарт, защото депутатът Красимир Велчев от ГЕРБ отхвърля Възродителния развой. „ Защо не беше призната оставката на Велчев, която ние поискахме?”

Цонев добави за желаната оставка на шефа на Националната здравноосигурителна каса проф. доктор Камен Плочев, че цялата здравна система би трябвало да бъде реформирана. Според депутата от Движение за права и свободи би трябвало да бъде отстранен монопола на НЗОК и да бъдат въведени пазарни механизми при финансирането и изплащането на здравните услуги.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР