Нашите историци предлагат публичен дебат със скопски историчариКрепостта се предава

...
Нашите историци предлагат публичен дебат със скопски историчариКрепостта се предава
Коментари Харесай

Учените от Национален кръг „За Македония“: Започнахме своята атака в защита на историята и езика ни

Нашите историци оферират обществен спор със скопски историчари
Крепостта се предава от вътрешната страна

Националният кръг „ За Македония “ стартира своята офанзива в отбрана на българската история и език, и тя няма да свърши скоро. Това разгласи проф. Николай Овчаров, който дружно с доцент Спас Ташев показа формалната позицията (б. а. - цялостният u текст е в карето) на учените ни след чуването на външния министър в оставка Теодора Генчовка през вчерашния ден в Народното събрание и обстоятелствата, които тя изнесе за опита на ръководещите да заобиколят ветото на България за еврочленството на РСМ. Само преди дни учените пътуваха незабавно до Страсбург, с цел да показват бранят българската позиция за нашата история и език пред евродепутатите.

„ Ние не сме срещу РСМ да стартира договаряния и да стане член на Европейски Съюз, само че тя би трябвало да се реформира, за жалост виждаме, че крепостта се предава от вътрешната страна. Ние вършим дребни крачки, а нашите политици желаят да ги омаловажат “, оповестиха учените.

Според тях буди „ неразбиране “ по какъв начин не може да се образува публична българска позиция във връзка с формалния език на РСМ - това е изразено изцяло ясно и пределно налично в изданието на Българска академия на науките „ За формалния език на РСМ “. Оттогава до през днешния ден българските езиковеди непроменяемо изясняват на необятната общност същността на така наречен езиков спор, във връзка с който България е направила редица взаимни отстъпки, приемайки битността на формалната норма в РСМ след 1944 година, когато е осъществена прекодификация на книжовния български език в манастира „ Прохор Пчински “.

Доц. Ташев даде образци с потъпкване на правата на македонските българи в РСМ, основно свързани със страха им да се разпознават като българи при преброяването в западната ни съседка. Той изясни, че се чака отговор на формален въпрос на евродепутата Ангел Джамбазки към комисаря по разширението Оливер Вархеи за какво Унгария публично признава, че Скопие нарушава човешки права, като дава политическо леговище на наказания някогашен македонски министър председател Никола Груевски, а в това време упорства за еврочленство на същото това Скопие.

Проф. Овчаров одобри предложение на Искрен Веселинов от Вътрешна македонска революционна организация да бъде изработен обществен спор със скопски историчари, тъй че да се види от всички какви доводи имат те, и какви са обстоятелствата, с които боравят нашите учени.
Официална позиция на Национален кръг „ За Македония “: Предложиха ни реплика, с цел да бъде свалено ветото без никакви условия
Случилото се в Народното събрание на 15 юни 2022 година при чуването на министъра на външните работи госпожа Теодора Генчовска е следващото доказателство за непоследователната политика на държавното управление на господин Кирил Петков във връзка със старта на договарянията на Северна Македония за приемането є в Европейски Съюз. И за неуспеха на сходен вид политика, без значение от заявените планове. Аматьорщината и импровизациите и са неприемливи, когато става дума за външната ни политика, изключително на тематика “Македония”, която има и своите дълбоки проекции в самото българско общество.

Макар съвещанието на Народното събрание да бе оповестено за намерено за да не се изнесат засекретените данни, въпреки всичко стана ясно, че държавното управление е почнало оттегляне по основни въпроси на позицията за Република Северна Македония. А също по този начин - че се е водела двойна външна политика, като функционалностите на външен министър в действителност са били нелегално конфискувани от премиера Кирил Петков и неговия “сив кардинал”, съветничката Весела Чернева.

Нашите сънародници в Северна Македония и където и да било по света, не би трябвало да се трансформират в оръжие в междупартийните разногласия и конюнктурни политически цели. Подчертаваме, че става дума за българите в РСМ, а не за някакво “малцинство”, както е било записано в замислените от държавното управление оферти. Припомняме, че България в никакъв случай не е признавала българско “малцинство” в Република Северна Македония.

Националният кръг “За Македония” показва неразбиране от опитите да се образува публична българска позиция във връзка с формалния език на РСМ, която е в прорез с от дълго време декларираното и препотвърдено мнение както в Рамковата позиция на Народно събрание, по този начин и след това на КСНС при президента от началото на 2022 година. То е изразено изцяло ясно и пределно налично в изданието на Българска академия на науките “За формалния език на РСМ”. Оттогава до през днешния ден българските езиковеди непроменяемо изясняват на необятната общност същността на така наречен езиков спор, във връзка с който Р България е направила редица взаимни отстъпки, приемайки битността на формалната норма в РСМ след 1944 година, когато е осъществена прекодификация на книжовния български език в манастира “Прохор Пчински”.

В чуването министър Генчовска сподели безусловно: “На 5 април т. година външнополитическият консултант на премиера (г-жа Весела Чернева - бел. наша) изпрати собствен план на актуализация на рамковата позиция. Съдържанието допуска проверка на българската национална позиция. В него не попада позиция за македонския език. В него са обединени частични хрумвания на Министерство на външните работи за използване на двустранния контракт, без явен механизъм в преговорната рамка”.

Впоследствие се добави и колорит, че има концепция да се схване предлагането, направено по време на португалското председателство. Документът от Португалия оферираше РСМ “да признае, че македонският език е кодифициран през 1945 г.” Дотук добре! Предложенията на португалското председателство обаче на процедура допускаха премахването на всевъзможни гаранции за осъществяването на договорености, което продължава да е проблем в връзките на районен съд Македония с България и Европейски Съюз. Това не е позволение на казуса, а реплика, с цел да бъде свалено ветото без никакви условия.

Затова ние от Национален кръг “За Македония”, като изхождаме от разбирането, че България е оказвала и продължава да оказва действена поддръжка за независимостта и стабилността на своята югозападна съседка, настояваме:

- Да се има поради мнението на Българска академия на науките във връзка формалния език на РСМ;

- Да се съблюдава контрактуваната дефиниция за “официалните езици на двете страни - според конституциите”.

- С тази дефиниция бяха подписани десетки двустранни съглашения. Тя беше вградена и в Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред двете страни, подписан на 1 август 2017 година в Скопие. С тази одобрена и общоприета в двустранните и многостранните документи формула се демонстрира почитание към езиковата норма на Република Северна Македония в нейното правно качество, произлизащо от конституцията на страната. Нейната научно-езикова същина не е предмет на разглеждане, с нея се занимават филолозите. Основата на формалната норма и методът, по който тя е кодифицирана и наложена изкуствено от горната страна надолу, є дават статут на вид, а не на обособен език. Това не пречи тя да извършва функционалността на държавен език, език на образованието и литературата в Република Северна Македония. За задачата е нужно обаче да се преодолеят рефлексиите от предишното. Младата страна Република Северна Македония има вероятността да се развива и да върви напред, стъпвайки на съзидателни каузи, без да търси опора в някакво измислено и манипулирано минало.

Развитието на събитията от последните дни ясно демонстрира какъв брой нужна е направената преди седмица аудиенция на учените от Националния кръг “За Македония” в ЕП в Страсбург. Това бе прието от видни български дипломати като някогашния заместник-министър на външните работи господин Милен Керемедчиев и шефа на “Европейски въпроси” към ПАН Европа дипломат Бисерка Бенишева. Според тях точно посредством изказаното в Страсбург аргументирано мнение на българската Академия на науките и редица университети, българската дипломация ще може да построи здрави и непоклатими позиции по тежкия въпрос за Северна Македония.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР