Нашите инспектори също са подложени на агресия. Не физическа, a

...
Нашите инспектори също са подложени на агресия. Не физическа, a
Коментари Харесай

БАБХ-Велико Търново: Продуктите с изтекъл срок стоят в склада, защото ние нямаме място

Нашите инспектори също са подложени на експанзия. Не физическа, a вербална. Това сподели в утринния блок на Нова телевизия доктор Станимир Спасов, шеф на Областната дирекция по сигурност на храните във Велико Търново.

Преди дни репортерът на "Господари на ефира " Димитър Върбанов беше пребит поради поредност от репортажи за склад, който реализира продажба на храни с изминал период на валидност.

"Първият сигнал пристигна от господин Върбанов, от "Господари на ефира ". Извършихме взаимна инспекция. Констатираните количества храни с изминал период са възбранени. Ставаше въпрос за огромно количество, чиято стойност беше много по-висока от моите пълномощия да натрапвам забрана - става дума за 9 тона на стойност над 25 хиляди лв.. Затова пуснахме докладна бележка. Издадена е заповед за прекъсване на реализацията и заличаване от изпълнителния шеф ", уточни той, като акцентира, че всички документи за тяхното заличаване са издадени.

Спасов изясни, че продуктите още не са унищожени, тъй като тече правосъдно следствие: "Докато то продължава, тези храни не би трябвало да се унищожават ".

"Срещу нашите наказателни постановления има заведени две каузи, в които се твърди, че това, което намираме, или част от него в действителност са образци ", добави той.

По-рано от БАБХ оповестиха, че прокуратурата и проверяващите не са дали некачествените храни да бъдат закарани до екарисаж, а от прокуратурата отвърнаха, че те нямат такива пълномощия.

Д-р Спасов изясни, че БАБХ не разполага със хранилища, в които да може да запази толкоз огромно количество артикули, по тази причина ги е оставил в склада. По думите му всяка седмица там са се правили инспекции и не са били открити нарушавания.

"С тези храни те не търгуват. За да бъде затворен складът, ние би трябвало да имаме законово съображение за това ", посочи той. И добави, че инспекторите са ревизирали всички обекти, за които е имало изказвания, че са закупували артикули от складовете.

"Всички артикули са били проследени. Там, където е имало и минимум подозрение за съществуване на артикули с изминал период, всички са били унищожени ", безапелационен беше Спасов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР