Нашите двама герои са се женили общо 13 пъти, от

...
Нашите двама герои са се женили общо 13 пъти, от
Коментари Харесай

Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън: Времето така и не им стигна

Нашите двама герои са се женили общо 13 пъти, от които два пъти един за различен.

Съвместният им живот е по-интересен и трагичен от всички романи за обич, секс и пристрастеност на Сестрите Бронте, Даниел Стийл, Нора Робъртс и Сандра Браун взети вкупом. Всъщност големият публичен интерес към изпълнената с пикантерии тяхна връзка дава подтик през 60-те години на предишния век на вманиачаването по живота на известните.

Въпреки че в профил погледната, връзката им се развива на правилото “тука има, тука няма ” и наподобява повече на клатеща се лодка измежду бурните талази, любовта им е дълбока и безкомпромисна. Любов, която е колкото красива, толкоз и деструктивна. Ако към момента бяха женени, тази година щяха да празнуват 55-тата си годишнина като двойка. Уви, няма по какъв начин това да се случи, тъй като той, Ричард Бъртън, умира през 1984 година, а тя, Елизабет Тейлър, си отива 27 години по-късно.

В нас обаче няма и капчица подозрение, че макар многото си бракове, извънбрачни връзки и почтени забежки, Бъртън и Тейлър, известни повече като “Лиз и Дик ”, не престават да се обичат мощно и в отвъдното.

 e526cc8fb89c1bc4df7f45fb3d777188

Когато стартират фотосите на “Клеопатра ”, никой не допуска, че това ще се трансформира в най-касовата и скандална холивудска лента до този миг. Продукцията на кино лентата гълтам впечатляващите 57.7 милиона $ (равняващи се през днешния ден на 472 млн.), само че не бюджетът става мотив за публичен скандал, а носещият се слух, че основните артисти, Бъртън и Тейлър, са почнали загадка връзка между тях. Това нямаше да е такова знамение невиждано, тъй като става дума за холивудски звезди въпреки всичко, в случай че по това време и двамата не са женени за други хора – Тейлър за брачен партньор номер 4, Еди Фишър (когото, апропо, безогледно открадва от колежката си Деби Рейнолдс), а Бъртън – за първата си брачна половинка Сибил Уилямс. Когато в таблоидите излиза папарашка фотография на актьорите да се пекат по бански на палубата на частна яхта, публиката напряко откача и стартира настървено да следи развиването на тази към момента в зародиш скандална връзка.

И хоп! двамата към този момент не се крият и на драго сърце театралничат на фотографите, които желаят да ги щракнат по време на кино премиера в Париж. Където и да се появят дружно, Лиз и Дик наподобяват погълнати един от различен като младежи, на които любовта им се случва за първи път. Въпреки че спрямо обичаната си Бъртън е напряко дилетант в фамилните каузи, той съумява да се разведе по-бързо от нея и в края на годината към този момент е свободен мъж.

Елизабет също не се двоуми много-много преди да постави завършек на четвъртия си брак и единствено няколко дни откакто публично са разведени с Еди Фишър, тя се врича във вечна-обич-и-любов на Ричард Бъртън. Брачната гала, която се състои в хотел “Риц-Карлтън ” в Монреал, пресата бърза да окачи с помпозния етикет “сватбата на века ”.

 Taylor-Burton Wedding

Първите пукнатини върху другояче безупречната фасада на този брак стартират да се появяват едвам няколко месеца след сватбата. Лиз изпада в прочувствени прояви и в тези моменти тя надалеч не е приятната панорама от огромния екран, а Дик стартира да прекарва повече време, в сравнение с е здравословният най-много, в компанията на бутилките с алкохол. Актьорът нормално стартира деня като обръща няколко Блъди-Мерита, след това минава на шампанско (две до три бутилки!), с цел да приключи най-после с огромни брендита. Но и Лиз не е цвете за мирисане. От години тя прекалява със сънотворните и на два пъти съвсем смъртоносно предозира. Всъщност още при започване на връзката си и двамата знаят, че се обвързват с човек с проблеми. Техен другар си спомня, че по време на една вечеря още преди да се съберат публично, Лиз положила глава на рамото на Бъртън, споделила: “Чудя се дали този мъж в миналото ще ми стане брачен партньор. ” На което Бъртън отвърнал с усмивка: “Ако първо не се избием взаимно. ”

Тези сякаш почтено изречени реплики след време ще се окажат оракулски.

Въпреки, че пристрастеността посред им е все по този начин мощна, както в минутата, когато погледите им се срещат за първи път на снимачната площадка на “Клеопатра ”, Лиз и Ричард непрекъснато се дърлят, а да не приказваме, че Бъртън е заловен в невярност с колежка. През юни идва неизбежният край и двойката се развежда.

Минават осем години, през които и Бъртън, и Тейлър неуморно се снимат, пият, друсат се с хапчета и вършат секс с други хора. Обаче нищо и никой не може да ги държи прекомерно дълго прекомерно надалеч един от различен. Един ден се срещат, сякаш с цел да обсъдят някои финансови каузи, обаче най-после се озовават, плачейки в обятията си. Женят се още веднъж, този път скрито, през октомври в националния парк “Чобе ” в Ботсвана.

 Boom!

Въпреки първичната еуфория към втория брак, доста скоро нещата още веднъж стартират да излизат отвън надзор. Само след няколко месеца Бъртън скача в леглото на 27-годишна британка със закачливото име Сузи. Лиз научава за изневярата, само че този път е твърдо решена да вложи всички сили, с цел да резервира брака си. Тактиката й обаче е много посредствена за жена от нейната големина. Отначало се пробва да го накара да ревнува като стартира флирт с 37-годишния малтиец Питър, с който се среща в дискотека, покрай шатото на Бъртън в Швейцария. Но когато един ден Бъртън й се обажда и я моли да пристигна в Ню Йорк, където играе в продукция на Бродуей, тя не се поколебава и за секунда и се качва на първия аероплан, оставяйки по-младия си ухажор в неразбиране и без каквото и да е пояснение за протичащото се.

Следва фаза номер 2 в проекта на Лиз да си върне брачна половинка. В Ню Йорк тя се пробва да “подхлъзне ” Ричард, който съвсем е станал трезвеник около Сузи, настоявайки, че не може да пие сама. Въпреки че ангелите му са слаби, той съумява да не се поддаде и отхвърля да се напива с нея. На това Лиз отвръща с подигравка: “Какво, за Бога, се е случило с теб!? Вече ИЗОБЩО не си занимателен. “ На Бъртън обаче не му пука какъв брой е занимателен в очите на истерясалата си брачна половинка и подава молба за бракоразвод.

Лиз Тейлър навършва 50 години и кани на празненството Ричард, с който, макар дрязгите, изневерите и цялата драма, са останали близки другари. Бъртън, несъмнено, почита юбилея на някогашната си, а с това потеглят и слуховете, че двамата имат желание още веднъж да се съберат.

Бъртън и Тейлър за последно играят дружно в пиесата “Частни животи ”. Отзивите на критиците за продукцията са толкоз неприятни, че преди първото зрелище след премиерата Лиз по този начин се натрясква, че не помни да излезе на сцената. Злите езици настояват, че актрисата се е съгласила да играе в пиесата не от обич към театъра, а единствено с цел да бъде покрай обичания си мъж. Последният обаче й е толкоз гневен, задето е опропастила представлението с безотговорното си напиване, че в яда си преспива с асистентката си Сали (която по-късно става брачна половинка номер 4).

 Richard Burton and Elizabeth Taylor in Private Lives

На 5 август 58-годишният Ричард Бъртън умира от инсулт в швейцарския си дом. Дни преди гибелта си написа писмо на Лиз Тейлър, което идва в дома й в Бел Еър малко откакто тя се е върнала от погребението му. Години по-късно, към този момент прикована в инвалидна количка, Лиз го прочита през сълзи и го заключва в едно чекмедже. До края на живота си през 2011 година тя отхвърля да разкрие наличието му. Спекулира се, че в писмото си нейният обичан Дик е изявявал предпочитание да даде на връзката им още един късмет. В документалния филм от 2010 година “Furious Love ” (Бясна любов) Тейлър споделя: “Внимателен и любящ – подобен беше Ричард. Още от тези първи моменти в Рим ние бяхме бясно, мощно влюбени един в различен. Разполагахме с доста време, само че то по този начин и не ни стигна. ”

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР