„Нашите деца учат буквално една календарна година по-малко, отколкото средно

...
„Нашите деца учат буквално една календарна година по-малко, отколкото средно
Коментари Харесай

Денков: Ако удължим учебната година, учениците ще имат още една ваканция

„ Нашите деца учат безусловно една календарна година по-малко, в сравнение с приблизително учат децата в Европа. Основният проблем е сред 1 и 6-и клас. От там изказванието, че ние първо би трябвало да решим казуса с стратегиите – пък след това да решаваме за образователното време – не е правилно. Проблемите са два. Ако ние удължим образователната година, което към момента не е решено, тъй като няма единодушие по този въпрос – тогава би трябвало да сложим една почивка през ноември, както е в другите страни, която би трябвало да бъде най-малко три дни. В момента нямаме такава. И би трябвало да удължим междусрочната почивка, с цел да имаме на всеки месец и половина – два – по 3-4 дни за отмора на учениците”, акцентира учен Денков. И добави: " Тази образователна година ще стартира на 15 септември ".

„ Резултатите са съгласно упованията. И преди съм казвал – за този, който знае, за него ще бъде елементарно. Това са отличниците. Гледам таблиците – 34 на 100 по БЕЛ в 4-и клас, 20 % съвсем по математика в 4-и клас – имат отлични оценки. След 12-и клас – 7 % имат висок триумф по БЕЛ, а 21 на 100 – по втория държавен зрелостен изпит. За тези възпитаници очевидно изпитът не е толкоз сложен. Обратно – имаме двойки, имаме тройки – там надлежно имаме проблем”, разяснява той резултатите от матурите пред Нова телевизия.

По думите му по отношение на предходната година в 4-и клас има известна смяна в изпита. „ Форматът е същият, само че тази година се изискват повече логическо мислене, повече изложение на лично мнение по тази причина и точките са по-малко. По отношение на зрелостния изпит след 12 клас – там всичко е друго. Различна е образователната стратегия, по която са учили тези деца. Различен е форматът на изпитите, друга е скалата за оценка – тъй че тук сравнението с минали години не работи и не би трябвало да се прави”.

Образователният министър разяснява и възможни промени в образователните стратегии. „ Много е елементарно да се каже, че има проблем с стратегиите. И това е правилно. Но доста мъчно е да се уточни къде е тъкмо казусът и по какъв начин би трябвало да се трансформират. И това е тъкмо каквото вършим сега. До 30 юни чакаме отчетите от експертните комисии, в които вземат участие учители, и тъкмо те ще кажат къде има характерни проблеми и по какъв начин би трябвало да се решат съгласно тях. Промяната в образователните стратегии би трябвало да се направи точно от експертите”.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР