Нашите данни показват, че около 8% от хората са ощетени

...
Нашите данни показват, че около 8% от хората са ощетени
Коментари Харесай

Ананиев: 8 на сто от хората с ТЕЛК са ощетени от новата наредба

Нашите данни демонстрират, че към 8% от хората са ощетени поради новите правила за издаване на решенията за неработоспособност, само че даже и един човек да е ощетен, ние сме длъжни да реагираме. Това съобщи пред bTV министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев.

Наредбата е в действие от август м.г. С нея бе въведена нова методика за пресмятане на % неработоспособност, поради което обаче хиляди българи отпаднаха от системата на ТЕЛК. Според новата разпоредба, в случай че не участват най-малко 50 % по една от всичките 2-3 заболявания, оставаш без пенсия.

" В момента на уеб страницата на Министерството на здравеопазването е качен нов план на наредбата, която касае хората с увреждания. Там предвиждаме главното заболяване, което до момента беше 80% и повече увреждания, да бъде понижено на 50% и повече, като към главното заболяване се прибавят 20% от всички останали увреждания над 50%. Убедени сме, че по този метод хората няма да бъдат ощетени ", съобщи Ананиев.

Той изясни, че сега създаването на осведомителната система на хората с ТЕЛК е на финалната права.

По думите на здравния министър, от 1 април НЗОК ще поеме функционалностите на Фонда за лекуване на деца в чужбина.

" Всички права, които сега имат децата, ще бъдат непокътнати. Даже считам, че потенциалът на НЗОК, който е доста по-голям от този на Фонда, ще даде опция да се форсира процеса по придвижване а документите и респективно лекуването на деца в чужбина ", сподели още Кирил Ананиев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР