Нашите данни не са проекция на това, което може да

...
Нашите данни не са проекция на това, което може да
Коментари Харесай

Лятото в Австралия вече е двойно по-дълго от зимата

" Нашите данни не са проекция на това, което може да забележим в бъдеще. Всичко това се случва сега ", разяснява Ричи Мерзиан от Australian Institute пред BBC

© Mick Tsikas На фона на все по-високите междинни температури вследствие на световното стопляне лятото в Австралия сега е с двойно по-голяма дълготрайност от зимата, сочи нов разбор на метеорологичните данни в страната, представен от BBC.

Проучването е направено от авторитетната неправителствена организация Australian Institute, която съпоставя статистиката за последните 20 години с информацията, датираща от средата на ХХ век.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Според учените за интервала 2014 - 2018 година летата са били с 50% по-дълги от естественото.

Това са били и най-топлите и най-сухи години, откогато се пази сходна статистическа информация.

" Нашите данни не са проекция на това, което може да забележим в бъдеще. Всичко това се случва сега ", разяснява Ричи Мерзиан от Australian Institute пред BBC.

През последния парещ сезон Австралия стана сцена на опустошителни горски пожари, които доведоха до гибелта на 33-ма души и към един милиард животни.

В своя разбор Australian Institute съпоставя формалните данни на националното Бюро по метеорология за интервала 1999 - 2018 със статистиката за средата на ХХ век.

Изследователите стигат до заключението, че летните температури към този момент не престават с 31 дни повече, в сравнение с през 50-те години на предишния век.

За сметка на това зимите са към 23 дни по-кратки.

Учените означават също, че в избрани региони, като да вземем за пример в Порт Макуари в Нов Южен Уелс, променяната в дължината на горещия сезон е още по-драстична - лятото е с още седем седмици по-дълго.

" Температурите, които се смятаха за естествени по време на общоприетото тримесечно лято през 1950-а, в този момент към този момент се простират в интервала от началото на ноември доникъде на март ", обобщава Ричи Мерзиан.

Според него световното стопляне е трансформирало австралийските лета в " доста по-опасно тестване " от преди.

Правителството на Австралия е обект на все по-голямо внимание поради климатичните си политики в подтекста на разрушителните горски пожари, като най-активните критици упрекват премиера Скот Морисън в безучастие.

Държавата-континент е едни от най-големите производители на въглероден диоксид в света на глава от популацията, най-много тъй като към момента интензивно разчита на електрическа енергия от въглищни централи.

Премиерът Морисън от своя страна упорства, че Австралия се оправя с предизвикването " по-добре от множеството страни " и че извършва интернационалните си задължения, обобщава BBC.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР