Нашите битови изобретения са част от човешката ни същност. Човешкият

...
Нашите битови изобретения са част от човешката ни същност. Човешкият
Коментари Харесай

Как вредим на околната среда, без да подозираме

Нашите битови изобретения са част от човешката ни същина. Човешкият разсъдък е като дете, което измисля всевъзможни неща, с цел да му е по-лесно и по-удобно. Да спести малко изпитание и време. Понякога обаче, тъкмо като децата, не си даваме сметка, че нашите игри могат да навредят - доста повече, в сравнение с сме предполагали. При децата се получава безобидна пакост, само че при хората нещата са доста по-сериозни.

1. Капсулите за кафе. Изобретението на американската компания Keurig – еднократните капсули за кафе и кафени питиета са измежду най-новите замърсители. Опаковката се състои от две елементи, които, с цел да се рециклират, би трябвало да се разделят. Но това е невероятно,защото тя се отваря в процеса на подготвяне на кафето. И по този начин алуминиевото капаче и пластмасовата капсула са измежду най-трудните са обработка отпадъци. Само за 2014 година са продадени близо 10 млрд капсули, които отиват непосредствено на сметището, а не в цех за преработване.

Вместо капсули, заложете на положителното остаряло еспресо или кафе от кафеварка.

2.. Почти всеки антибактериален сапун съдържа триклозан. Триклозанът измива ръцете от микробите наред, и положителните, и неприятните, само че същинската щета излиза, когато отмием пяната. Така той попада в канализацията, а по-късно – в общите води, тъй като пречиствателните станции не могат да го преработят. Там триклозанът също играе ролята на палач. Той нападна низшите форми на живот – водораслите и други микроорганизми, които обаче са в основата на всяка водна екосистема. От близката река до океаните. И по този начин по веригата - всички страдат.

Ако не сте доктор и не се постанова по неотложни аргументи, ползвайте елементарен сапун за ръце. Върши същата работа.

3. Торбички за чай. С торбичките чай сме привикнали от десетилетия. Но се оказва, че те също не подлежат на цялостно преработване, което ги прави още веднъж значителен боклук. Полипропиленът, вложен в тях, с цел да ги направи устойчиви на топлота, не се разгражда, както би била разградима фиброхартията, от които са направени. Освен това има и първокласни торбички с копринени влакна, които пък напълно не подлежат на преработване.

Вместо торбички чай, правете ароматна чаша със суха билка и преса. Или в елементарен чайник.

4. Памперсите За развъждането бебетата те обаче се считат за цялостна нужда. Бебешките памперси обаче вредят на околната среда по няколко разнообразни метода. Над 20 милиарда приблизително годишно памперси отиват на сметищата. Това е към 3,5 тона отпадък. От една страна това хаби доста запас за произвеждане, от друга - изходният артикул е по-обемен, по-тежък и обременява още повече. Абсорбиращият гел в памперсите (и дамските превръзки впрочем) с времето става мощно токсично. А токсичното деяние трае 500 години. За колкото се разгражда всеки един памперс.

Вместо еднократните пелени, пробвайте многократните или " Естествена бебешка хигиена " и научете детето на гърне допустимо най-бързо, откакто и то покаже подпомагане и подготвеност.


Пелени за многократна приложимост

5. Микрозрънцата в козметиката. В ексфолиантите за тяло и в пастите за зъби тези дребни частици пластмаса би трябвало да проникват и почистват, отнасяйки микроби, храна и мъртви клети със себе си. Те обаче работи и като самобитни абсорбатори на всевъзможни микроби и отрови по пътя си в канализацията. Така внасят непривични замърсители във водите и почвите към тях. Австралийската организация по опазването на кораловите рифове показват микрозърната като един от главните убийци на живота на рифовете.

Вместо тях може да слагате сода на пастата за зъби и наслойка от кафе на гъбата за тяло.

6. Самобръсначките за еднократна приложимост Отново сложен за преработване артикул, който също хаби доста вода – както за произвеждане, по този начин и до момента в който се употребява. Ножчетата са от метал, а дръжката – от пластмаса. В същото време те не са толкоз качествени като ножчетата за многократните самобръсначки и се захабяват надалеч по-бързо, поради, които и ги изхвърляме по-скоро. По-дългото прилагане от захабената самобръсначка хаби и повече питейна вода.

Вместо тях, ползвайте самобръсначка за многократна приложимост или електрическа, с която бръсненето е по-ефективно и бързо.

7. Картонени чашки. Еднократните чашки от вендинг машините и еспресото „ за у дома ” са един огромен замърсител на околната среда. Макар да имат „ книжен ” тип, те не са направени напълно от хартия – за да не си изгорим ръцете и да не се разпаднат в тях въпреки всичко. Количествата полиетилен, тип пластмаса, са незначителни и множеството хора не се замислят, като хвърлят чашките в кошовете за хартия. „ грешката ” обаче се хваща едвам в завода за преработване. На сметището пък на една чашка й трябват 20 години да разгради.

Вместо кафе от машината с хартиена чашка слагайте своя, в случай че е допустимо. А от заведения вземайте кафето за из път в личната си термочаша.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР