Нашите аргументи са известни. Смятаме, че на Украйна трябва да

...
Нашите аргументи са известни. Смятаме, че на Украйна трябва да
Коментари Харесай

Нинова за призива на Петков: Дарение за оръжие е противоречиво послание

Нашите причини са известни. Смятаме, че на Украйна би трябвало да се помогне с филантропична помощ, с помощ за бежанците, само че че не би трябвало да предоставяме оръжия, тъй като това е метод да продължава войната, а ние желаеме мир, договаряния и намиране на дипломатическо решение и възобновяване на връзките в света. Това сподели в студиото на " Още от деня " вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова.

Нинова дефинира като " екзотична " и " ексцентрична " концепцията на Кирил Петков българите да дарят една заплата за оръжия за Украйна.

" Опитвам се да бъда мека, тъй като почитам съдружните си сътрудници. Дарение за оръжие единствено по себе си е спорно обръщение ", сподели тя.

Припомни, че съгласно закона, в случай че би трябвало да се изнася оръжие за Украйна, това би трябвало да мине през подис на министъра на стопанската система. " В момента това съм аз. За следващ път споделям, че няма да си сложа подписа на експорт на оръжия и муниции за Украйна ", сподели тя.

Допълни, че от Киев са дали лист с потребностите за своята войска от артикули и технологии. " Много съответно са декларирали какво желаят. Искат оръжие, муниции ", сподели тя.

На думите на Дмитро Кулеба, който по време на визитата си у нас сподели, че страни, които не оказват помощ на Украйна, поддържат агресора, Нинова отговори: " Решенията за България се взимат в България от българските законни институции като суверенна страна. "

По думите на Нинова немският канцлер също е декларирал, че няма повече да дават оръжия на Украйна, а желаят спокойно съглашение, тъй като давайки оръжия, се удължава войната. " Чуват се сходни на нашите причини и то в огромни страни ", сподели водачът на Българска социалистическа партия.

Защо Българска социалистическа партия няма да изпращат човек с делегацията на Петков в Киев - Нинова отговори по този начин:

" Защото, в случай че задачата на пътуването е да се срещнем на място с ужаса на войната, с жертвите, това го знаем добре и сме съпричастни с тъгата на тези хора. Ако задачата е да чуем Зеленски какво желае - това го знаем. Вицепремиерът на Украйна съобщи, че желаят оръжия. Няма смисъл да пътуваме до там, с цел да го чуем това, тъй като това няма да промени позицията на Българска социалистическа партия ".

Корнелия Нинова беше безапелационна, че не сме изпращали оръжия за Украйна и съгласно нея опозицията се е позовала на " обосновани догатки ".

" През последните дни се изговориха толкоз небивалици за търговията с оръжие в България и то от хора, които нямат никаква визия защо става думи. Тези хора не вършат разлика сред експорт, трансфер, ходатайство. Виждам каква е задачата на това. Особено на ГЕРБ в последните дни. ГЕРБ желаят да сменят това държавно управление, да падне държавното управление. Виждат го през тематиката за оръжията и да вземат участие в идващ кабинет като връщане на власт. Това е очевидно и за децата. Лошото е, че злоупотребяват, манипулират, лъжат с информацията. Това е рисково за националната сигурност на България ", безапелационна е Нинова.

Вицепремиерът сподели лист, в който се прецизира, че изнасяме оръжие на над 50 страни, само че не и за Русия и Украйна.

Според Корнелия Нинова кабинетът ще оцелее и това, което ще го държи, е съглашението за държавното управление.

" Там няма оръжия за Украйна, там написа, че удостоверяваме позицията за РСМ, а не че ще пускаме Скопие на договаряния за Европейски Съюз, нито през май, нито през юни ".

Нинова прикани да не се занимаваме непрестанно с въпроса за оцеляването на кабинета и взаимоотношенията сред сътрудниците, тъй като изпускаме най-важното - за цените, приходите и инфлацията. Заяви, че цялата им сила е съсредоточена към антикризисен пакет от ограничения.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР