Наши сънародници в Кипър ще могат да получат консултация за

...
Наши сънародници в Кипър ще могат да получат консултация за
Коментари Харесай

Българи в Кипър ще бъдат консултирани за трудовите и социалните им права


Наши сънародници в Кипър ще могат да получат консултация за процедурите при кандидатстване за осигурителни компенсации по българското и кипърското законодателство при съществуване на осигурителни интервали в двете страни. Това ще бъде допустимо по време на осведомителните дни, проведени от Службата по трудови и обществени въпроси на Министерството на труда и обществената политика (МТСП) към българското посолство в Никозия.

Форумът ще се организира на 12 октомври в столицата Никозия и на 14 октомври в град Ларнака, съобщават от пресцентъра на Министерство на труда и обществената политика.

По време на срещите ще бъде предоставена информация за практическите стъпки за потвърждаване на осигурителни интервали за безработица и пенсия, както и за здравните права при завръщане в България.

Всички присъстващи ще имат опция да получат подпомагане и по самостоятелни проблеми, осведомят още от МТСП. Оттам означават, че на форума в Никозия ще участва и Мариос Димитриадис, представител на Служба " Социално обезпечаване " към кипърското отраслово министерство, който е експерт по пенсионни въпроси за стаж и възраст, компенсации за неработоспособност и използване на Европейските регламенти за съгласуваност на системите за обществена сигурност. 

Информационните дни ще се проведат както следва:

12 октомври 2022 година от 9:30 до 13:30 ч. – 13, Konstantinou Paleologou, 2406, Engomi, Nicosia (в постройката на посолството)

14 октомври 2022 година от 9 до 13 ч. – 87, Konstantinou Kalogera Antigoni crt, office 3, Larnaca.

От МТСП уведомяват, че за присъединяване в осведомителните дни се изисква авансово записване. За задачата българските жители би трябвало да се свържат със Службата по трудови и обществени въпроси в Никозия на е-поща: [email protected] или телефон 0030 210 674 4680.

Според информацията на уеб страницата на МТСП България има настоящи осем служби по трудови и обществени въпроси. Те се намират във Виена, Берн, Атина, Никозия, Лондон, Дъблин, Мадрид и Берлин. Целта е тези служби да спомагат за сполучливото осъществяване на политиката на България в региона на свободното придвижване на служащи и свързаната с нея съгласуваност на системите за обществена сигурност в Европейски Съюз, ръководство на трудовата миграция и отбрана ползите на българските жители в тези области.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР