Наши известни писатели изпратиха отворено писмо до Министерството на културата.

...
Наши известни писатели изпратиха отворено писмо до Министерството на културата.
Коментари Харесай

Писатели искат отчисления от заеманите в библиотеките книги

Наши известни писатели изпратиха отворено писмо до Министерството на културата. Едно от настояванията е гарантирането на хонорари от книгите им, които се отдават от библиотеки.

Авторът на „ Мисия Лондон” и „ Черната кутия” Алек Попов е един от 30-те писатели, сложили името си под отвореното писмо.

„ Това е може би най-пренебрегнатият дял от българската просвета. И тук не става дума, че желаеме някакви неща и надали не се молим на страната за помощи. Това са неща, които страната ни ги дължи на цялото съсловие и на целия сектор”, безапелационен е той.

„ Когато книги се отдават чартърен, по закон би трябвало да имат отчисления, тъй като другояче е нелегално отдаването под наем”, изясни и писателят Захари Карабашлиев.

Писателите са безапелационни, че не желаят тези пари да бъдат отделяни от бюджета на библиотеките, нито читателите да бъдат ощетени.

„ Ние имаме обща цел с библиотекарите – да обърнем вниманието на страната към самата себе си. Защото в случай че тя не се отнася към културата си с почитание, тогава за какво ни е тази държава”, попита Карабашлиев.

В огромна част от европейските страни отчисляването е уредено със закон. Така да вземем за пример, в случай че книга на Захари Карабашлиев се намираше в британска библиотека, а той беше британски създател, щеше получи осем цента за това, че някой е избрал да я прочете.

В Националната библиотека се съхраняват хиляди заглавия на български създатели. От там поддържат настояванията на писателите.

„ Конфликт няма, всеки има право да бъде оценен по достолепие. Ако се стигне до сходни отчисления, тези суми най-вероятно ще дойдат от държавата”, уточни шефът доцент Красимира Александрова.

От Министерството на културата не получихме публична позиция по тематиката макар поканата ни за изявление.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР