Нашето сътрудничество с кюрдите срещу операцията на турската армия е

...
Нашето сътрудничество с кюрдите срещу операцията на турската армия е
Коментари Харесай

Башар Асад: Борбата ни с кюрдите срещу Турция е наш дълг

Нашето съдействие с кюрдите против интервенцията на турската войска е родолюбив дълг, е споделил сирийският президент Башар Асад, съобщи РИА Новости.

Държавният глава е посетил северния град Хубайт, неотдавна високомерен от елементи под негово командване. "Първото, което направихме още при първите сигнали за турската експанзия, бе да се свържем с разнообразни политически и военни фактори в североизточната част на Сирия. Ние изразихме подготвеност да подкрепим всяка една група, която може да се опълчи на нахлуване. Споразумението ни с кюрдите не бе политическо. То бе наш родолюбив дълг и обвързване по Конституцията. Ако не бяхме създали това, ние щяхме да предадем нашата татковина ", е допълнил той в първата си изявата след старта на "Извор на мира ". Асад също е декларирал, че решението на Дамаск за съдействие с кюрдите не е политическо.

Още преди началото на нареденета от Реджеп Ердоган интервенция кюрдите в Сирия бяха отправили молба към Дамаск за помощ. Части от сирийската войска са влезнали в следени от милиции на ираноезичното малцинство региони.

В началото на войната в Сирия (2011 г.) кюрдите са били измежду съперниците на Асад. Със усилването на Ислямска страна (2015-2016 г.) сирийски военни и кюрди са се биели против джихадистите, макар липса на съглашение за общи дейности.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР