"Нашето поколение е поколение на мира – приемаме го за

...
"Нашето поколение е поколение на мира – приемаме го за
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Мирът не е даденост, всяка наша мисъл и действие трябва да са насочени към опазването му

"Нашето потомство е потомство на мира – одобряваме го за непрекъсната големина, върху него градим живота си. Но мирът не е даденост и всеки ден всяка наша мисъл и деяние би трябвало да са ориентирани към неговото запазване “ това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова в своето послание по време на церемонията по отбелязване на Международния ден на мира в София през днешния ден.

Събитието бе проведено от Дружеството за Организация на обединените нации в България и Съюза на ветераните от войните за България, с обичайна поддръжка на Столична община.

„ Преговори би трябвало да води всеки вътре в душата си с ясната отговорност пред бъдещето на планетата “, добави още вицепрезидентът.

Посланието на тазгодишния Международен ден на мира е „ Природата не води договаряния “ и се отбелязва със събития по целия свят. В тирада, прочетена от българските юношески делегати към Организация на обединените нации Богомила Корманова и Минко Даскалов, Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш подчертава върху „ новата заплаха, пред която е изправен света – климатичната рецесия, която заплашва нашите сигурност, издръжка и живот “.

В посланието си Гутериш приканва „ предприемете съответни дейности по отношение на климата и го изисквайте от вашите водачи. Това е конкуренция, която можем и би трябвало да спечелим. “

Приветствия от страна на домакините насочиха заместник-председателят на Дружеството за Организация на обединените нации в България проф. Петранка Филева и доцент доктор Иван Сечанов – ръководител на Съюза на ветераните от войните на България. В посланието си министърът на външните работи Екатерина Захариева приканва да бъдат укрепени устойчивостта на икономическите и обществените ни системи.

„ Действия за климата през днешния ден зависят от самостоятелните дейности на всеки един от нас. Действията за климата са нужни през днешния ден, с цел да може да има на следващия ден! Действия за климата са дейности за мира! “ С тези думи приключи приветственият адрес на първия ни посланик.

Д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ в България, съобщи, че приоритет би трябвало да бъдат напъните за понижаване на въздействието на околната среда върху децата и младежите. Ливадийско обръщение за мир бе прочетено от Алексей Новосьолов, консултант по културните въпроси на Посолството на Руската федерация.

В събитието по традиция бе включена и художествена стратегия, в която присъединяване взеха деца от вокално-театрална групировка „ Врабчета “, възпитаници от Частно приблизително учебно заведение „ Увекинд “ и възпитаници от 106 ОУ. Инициативата по отбелязването на Международния ден на мира е част от честването му по целия свят. У нас по традиция се организира от над 10 години и се провежда от предприемчив комитет, включващ Дружеството за Организация на обединените нации в България, Съюза на ветераните от войните на България, взаимно с публични, патриотични и юношески организации, с поддръжката на училищен и студентски клубове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР