Нашето бионично бъдеще може би не е чак толкова далеч

...
Нашето бионично бъдеще може би не е чак толкова далеч
Коментари Харесай

Учени са създали електронна кожа



Нашето бионично бъдеще може би не е чак толкоз надалеч във времето. Учени към този момент са основали електронна кожа, която може да се възвръща и напълно да се рециклира. Това значи, че електрониката, протезите или умните тъкани на бъдещето ще могат сами да се поправят, когато бъдат скъсани или счупени. Една от задачите на плана е да покаже, че електрониката може да стане по-екологична и да се понижи замърсяването от изхвърлянето на непотребните към този момент устройства.

Като цяло електронната кожа разполага със датчици, които мерят налягането, температурата, влажността и въздушните потоци. За нейното основаване учените са употребявали три съставния елемент, налични в комерсиалната мрежа, и са ги съединили в матрица, добавяйки сребърни наночастици, с цел да обезпечат свойството за самовъзстановяване. Когато електронната кожа бъде скъсана, сред двете разграничени страни се възобновяват химическите съединения и матрицата се построява отначало. А в случай че кожата бъде напълно унищожена и не може да се употребява към този момент, тя просто се слага в разтвор, който „ втечнява “ материала, с цел да бъде рециклиран.

Към момента учените считат, че тяхното откритие може да откри приложение в необятен кръг от промишлености. Въпреки това има още какво да се усъвършенства при тази електронна кожа. Макар и да е мека, тя не е задоволително гъвкава и разтеглива, каквато е човешката кожа. В момента екипът се пробва да откри решение за по-широко потребление на продукта, тъй че освен да се създава по-лесно, само че и да може да се слага при протези и роботи.

„ Важно е да опазваме околната среда и да подсигуряваме, че природата ще бъде несъмнено място както за нас, по този начин и за нашите деца “, акцентират учените, работили по плана.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР