Нашата цел и кауза, за която е създадена нашата организация

...
Нашата цел и кауза, за която е създадена нашата организация
Коментари Харесай

Петър Колев: Българите не са равни с останалите граждани в РСМ, искаме промяна в конституцията

Нашата цел и идея, за която е основана нашата организация е да се опитаме да влияем на политическите процеси, които текат в (РСМ) и изключително в посока, която се отнася за присъединяване на българите в обществено-политическия живот. Няма по какъв начин да останем настрани от процесите свързани с връзките сред Скопие и София. Поискахме и публични срещи с президента, външния министър, ще търсим разговор с сътрудниците от българските политически партии в Народното събрание.

Това съобщи пред Българска национална телевизия водачът на Граждански либерален съюз в РСМ. За тези 30 година липсва разговор сред българите, живеещи в РСМ и формалните управляващи в София. Не мога да кажа за какво, може би такива са били обществено-политическите настройки, само че съм удовлетворен, че през днешния ден успяхме и други форми на организации от РСМ да създадем подобен разговор. Ние като политически индивид бихме могли да сме потребни в разговора сред Скопие и София със свои оферти. Езикът на омразата, който българското общество го чете от медиите, това е ежедневният живот за нас, разяснява Колев. Смятам, че на първи стадий явен сигнал би бил в случай че РСМ стартира да третира наедно жителите на страната, които се самоопределят като българи. Сега не е по този начин. Това е констатация и на българския външен министър, по тази причина, че българите не са наедно с останалите жители в РСМ. Българският народ не участва в македонската конституция. От 2001 година РСМ е гражданска страна, в която различите етнически групи, живеещи в нея имат право на заслужено наличие в страната и присъединяване на разнообразни постове в държавните институции. Ние не сме част от изброените, които живеят в РСМ, вие не можете да видите арбитър или прокурор, който да е българин, не може да видите човек от армията, който е да е българин, уточни Колев. Това е едно от главните нарушавания на човешките права, добави още той.
 Радев: РСМ да покрие Копенхагенските критерии, в случай че желае в Европейски Съюз Радев: РСМ да покрие Копенхагенските критерии, в случай че желае в Европейски Съюз
Покриване на Копенхагенските критерии е наложително изискване за началото на договарянията на районен съд Македония за участие в Европейския съюз....

Няма по какъв начин да се съглася със Заев, че човешките права на всички жители в РСМ се почитат. За нас е значимо тези въпроси от предишното да бъдат изчистени. Езикът на омразата се провокира от особеното пояснение на историческото минало. За нас е значимо след няколко месеца. Българите в РСМ нямаме конституционни гаранции в XXI век. Трябва да се трансформират законите, които да подсигуряват тези човешки права. За това ние настояваме за такива промени в македонското законодателство, добави още Колев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР