Нашата цел е на 26 юни Македония да започне преговори

...
Нашата цел е на 26 юни Македония да започне преговори
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Целта ни е Македония да започне преговори с ЕС на 26 юни, а на 11 юли да влезе в НАТО

Нашата цел е на 26 юни Македония да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз, а на 11 юли да стане член на НАТО, сподели вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в Скопие на формалното разкриване на фестивала " One Love Tour 2018 ", заяви организация " Фокус ". Според нея за 27 години разногласия живеещите в България и Македония не се спечелили нищо, само че това се е трансформирало с подписването на контракта за добросъседство.

" Само ще спечелим, в случай че на 26 юни Македония стартира договарянията за участие. В противоположен случай рискуваме най-ранната последваща опция да бъде в края на 2020 година Не мисля, че македонският народ заслужава това ", сподели още Захариева. Тя поздрави министър председателите и външните министри на Гърция и Македония, във връзка откритият компромис за името.

На въпрос на македонски публицист дали за България е задоволително препоръчаното име, Захариева посочи, че за България е задоволително всяко име. " Ние сме ви признали първи, само че това, което е значимо за нас, е да няма териториални искания. Но договорът за добросъседство ще продължи да важи, няма да има никакви проблеми за тях. В контракта сред Гърция и Македония има текст, че той няма да бъде ориентиран към други страни, тъй че всичко е наред. Единственото, което желаеме, е когато сте подготвени, да бъдем дружно в Европейски Съюз ", сподели българският външен министър.

На въпрос за какво министър председателят Бойко Борисов е отказал да се срещне с президента на Македония Георге Иванов при визитата му в България, тя отговори: " Премиерът доста пъти се е срещал с президента Иванов, само че ние не желаеме да се месим в македонската външна политика ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР