Нашата цел беше да съберем автори от различни школи и

...
Нашата цел беше да съберем автори от различни школи и
Коментари Харесай

Арт галерия „Нюанс“ ни среща с изкуството на световноизвестни майстори на акварела от 10 европейски държави


Нашата цел беше да съберем създатели от разнообразни школи и стилове и да покажем цялото многообразие на акварела – от пейзажа до портрета, показа Евгения Мацурева

Арт изложба „ Нюанс “ събира 18 световноизвестни актьори в интернационалната галерия „ Европейски акварел “, с цел да запознае ценителите на изкуството със актуалния натурализъм в акварел от разнообразни елементи на Европа.

Експозицията се провежда за повторно и ни среща с творбите на майстори на акварела от 10 европейски страни.

През последните 15 години акварелът придобива необикновен интерес за фенове, колекционери и художници. Авторите, които намират място в изложбата „ Европейски акварел “, са модерни създатели със забележителни биографии, които интензивно вземат участие в влиятелни интернационалните арт планове по света, организират майсторски класове, популяризирайки акварелната техника и нейните безкрайни благоприятни условия. Те творят в разнообразни жанрове, както типичен – алаприма, по този начин и модерни, смесвайки техники и похвати.

Всеки от тях се отличава със собствен личен жанр, темперамент и безподобен креативен заряд, което прави изложбата толкоз атрактивна и забавна за публиката. Произведенията им носят мощна сила, характерно въодушевление и невероятен магнетизъм.

Куратор на експозицията е Евгения Мацурева, която персонално се познава с огромна част от художниците в нея и описа особено за Tribune любопитни елементи за техните персони, креативен път и достижения в изкуството.

„ Постарахме се да поканим художници на най-високо ниво. С огромна част от тях се познавам персонално. Благодарение на другарството си с тези актьори имах опцията да поканя и техни другари -художници, с които не се познаваме. Те също ни се довериха, тъй като видяха от своите сътрудници, че е безвредно да изпратят своите картини в непозната за тях изложба и в действителност нещата се получават по най-хубавия метод. Авторите в тази галерия са преподаватели, вършат майсторски класове по целия свят или са отдадени напълно на рисуването “, описа Евгения Мацурева пред Tribune.

Един от тях е шотландецът Ангъс Макюън, който преди седмица е станал президент на шотландското акварелно общество, а това по думите на Евгения Мацурева е извънредно висока чест в страната.

Александър Мацурев от своя страна е единственият българин към този момент, който е член на Американското акварелно сдружение (AWS). Това е извънредно самопризнание и е почтено за почитание, защото даже американските създатели мъчно съумяват да влязат в него.

Станислав Золадз от Швеция пък е илюстратор на дипломите на нобеловите лауреати.

В изложбата могат да бъдат видени и творбите на двама представители на италианската акварелна школа – Алваро Кастанет и  Масимилиано Йоко.

Любопитен факт е, че една част от създателите в „ Европейски акварел “ са приключили художествени академии по целия свят, а друга са самоуки.

„ Благодарение на своя труд, воля и дълги години опит самоуките художници, които демонстрираме тук, са достигнали до тези високи равнища в изкуството и са почтена конкуренция на всеки един експерт, който има академично обучение “, обърна внимание Мацурева.

„ Нашата цел беше да съберем на едно място създатели от разнообразни школи и стилове и да покажем цялото многообразие на акварела – от  пейзажа до портрета. Портретът, както знаете, е най-трудният род в рисуването, с каквото и да го рисувате, изключително с акварела, тъй като акварелът не търпи неточности. Художникът би трябвало да е доста съсредоточен при рисуването. Един от участниците в изложбата Сеск Фарре от Испания, който рисува доста бързо на своите демонстрации пред аудитория, споделя следното „ Да, аз мога да направя една картина за половин час, само че преди този момент един час проучвам всичко и строя всяка една стъпка в главата си по какъв начин ще го направя, тъй като допускането даже на една неточност, значи да започнеш работата си изначало “, описа кураторката.

Тя акцентира, че творбите, до които публиката има опция да се допре в изложба „ Нюанс “, обгръщат необятен набор от жанрове и течения – от импресионизъм до хиперреализъм.

„ Аз от 10 години провеждам майсторски класове на топ художници – акварелисти и всички от тях споделят, че 90% от триумфа на картината зависи от хартията, на която рисуват. Ако тя е с недостатъци няма да се получи. Има актьори, които за всяка една картина употребяват избран тип специфична хартия на друг производител, със характерна конструкция и грамаж. Това е доста любопитно. Двете хиперреалистични картини на Ангъс Макюън в изложбата са нарисувани на ръчно направена италианска хартия. Тя е много скъпа и не се продава във всеки магазин, прави се по поръчка. Ангъс Макюън обаче е почетен жител на град Фабриано, Италия, където на всеки две години се организира един доста значим фестивал за професионални акварелисти и той е спечелил от него доста килограми от тази хартия, а в този момент я употребява, с цел да реализира тези удивителни резултати на остаряла врата, остаряла стена и така нататък Това несъмнено му оказва помощ доста “, означи Евгения Мацурева.

Тя уточни, че през последните 10 години вижда голям интерес към акварела.

„ По начало в България и в Русия тази техника се смяташе за една подготвителна стъпка към маслото. Докато в Китай е друго. Когато сме ходили на фестивали и състезания там и сме разговаряли с наши другари, които са преподаватели в китайските художествени академии, те споделят, че при тях има три специалности – може да завършиш обичайната китайска живопис, масло или акварел. Има компетентност художник – акварелист “, показа още тя.

По думите на Евгения Мацурева доста от колекционерите считат, че акварелът не е трайна техника, че картината, рисувана с тази техника,

може да избледнее или пък залято с чаша вода творбата да се съсипе.

„ Това не е по този начин, тъй като професионалните художници употребяват професионални материали. Боите са цветоустойчиви, хартиите също са трайни. Картината може да пожълтее, само че не след 10-20 години, а след 50. Освен това, когато една картина е завършена с музейно стъкло, както в тази галерия с помощта на реставратора Емил Чушев от Арт център „ Прохлада “, тя е защитена на 92% от ултравиолетови лъчи. И по този начин творбите могат да бъдат непокътнати доста дълги години, тъй че и внуците да им се радват “, изясни Евгения Мацурева.

Тя насочи покана към всички фенове на изкуството и колекционери да посетят изложбата „ Европейски акварел “, като се обърна по-специално към феновете художници и родителите.

„ Прави ми усещане, че в последно време от ден на ден хора с разнообразни специалности намират в рисуването едно утешение, един оазис и бягство от напрегнатото всекидневие. За от ден на ден хора рисуването се е трансформирало в занимание. Нека да дойдат в изложба „ Нюанс “ и да видят какво може да се реализира, когато човек има предпочитание и работи върху себе си. Много е значимо да водят децата си на такива изложения, защото посредством изкуството подрастващите развиват своето въображение, естетически усет и нематериалност. Миналата седмица посетители ни бяха две проведени групи с деца от трети клас. Беше прелестно! Картините им направиха голямо усещане и доста им харесаха! Мисля, че тази галерия ще покаже на родителите, чиито деца обичат да рисуват и желаят да станат художници, че в рисуването има самун, макар необятно популяризирания фатализъм, че специалностите, свързани с изкуство, не хранят къща. Те би трябвало да ги насърчават в това начинание, а не да им споделят „ не би трябвало да ставаш музикант, художник или артист, тъй като постоянно ще си безпаричен “. Не е по този начин. Ако човек има гений, постави задоволително старания и доближи едно високо равнище, по-късно би могъл да се занимава единствено с това, да печели добре и да се грижи за своето семейство по най-хубавия метод “, увери Евгения Мацурева.

Тя разкри, че изложбата е подготвяна в продължение на една година, като картините са били подбирани доста точно.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР