Нашата стратегия за устойчив бизнес намира отражение във всяка от

...
Нашата стратегия за устойчив бизнес намира отражение във всяка от
Коментари Харесай

10 години с мисъл и грижа към хората и природата

Нашата тактика за резистентен бизнес намира отражение във всяка от дейностите ни, споделя Елица Георгиева, началник „ Корпоративни връзки “ в „ Лидл България “

- Какъв е „ зеленият отпечатък “ на „ Лидл България “ за миналите 10 години, откогато компанията е на пазара у нас?

- Зеленият отпечатък на всяка компания има две разнообразни измерения – първото и най-важното е, до каква степен всяка от политиките, свързани с ежедневната активност на компанията, е съобразена с устойчивото развиване. Едва по-късно идва второто, надграждащо направление, което са специфичните начинания и акции, свързани със зелени дела. Ние в Lidl държим дейностите да предхождат думите. Затова през цялото време се стремим с всичко, което вършим – от продуктите, които предлагаме, през логистиката и метода, по който построяваме бизнеса, до идеите, които поддържаме – да работим с отговорност и резистентност. Не имаме вяра в еднократни, а в ежедневни и целенасочени старания. Именно те водят до един повсеместен резултат – нашия зелен отпечатък.

- Как ежедневните процеси във вашия бизнес са ориентирани към запазване и грижа за околната среда?

- „ Лидл България “ следва своята тактика за резистентен бизнес, която намира отражение във всяка от дейностите ни. Компанията се стреми да генерира облага по виновен и устойчив метод, съчетаем с грижата за околната среда и обществената действителност. Осъзнаваме, че въздействията на бизнеса ни не се лимитират единствено до личните ни интервенции, а имат отражение по цялата верига на доставки. Затова нашата цел е да минимизираме отрицателните въздействия и да усилваме позитивните. Примерите са стотици, само че ще загатна единствено някои от тях, които дават ясна визия за метода, по който мислим и действаме. Суровините несъмнено са един от най-важните фактори в нашия бранш, по тази причина работим целеустремено и непрекъснато в посока устойчив подбор с най-добро съответствие качество – цена. От 2018 година въведохме условието всички наши снабдители на плодове и зеленчуци да бъдат сертифицирани по международния стандарт за качество GLOBAL G.A.P. Следваме уговорката за устойчиво закупуване на риба, миди, ракообразни, както и на кафе, какао, чай, палмово масло, соя, цветя, растения и целулоза, като поставените от нас цели в тази посока са със наложителен темперамент за  всички производители, с които работим. Подкрепяме и виновното развъждане на животните. Ангажирали сме се до края на 2025 година да премахнем изцяло от нашия подбор пресните яйца от клетъчно отглеждани кокошки, както и от съдържащите ги артикули. Гордеем се, че предлагаме единственото на българския пазар прясно месо и риба, сертифицирани от международния водач в контрола на храни SGS.  Другата значима област е строителството, където влагаме непрекъснато в енергийна успеваемост и усъвършенстване на ресурсите. От началото на 2019 година всички наши магазини са със документ за зелено строителство EDGE. Това значи, че всеки обект използва най-малко 20% по-малко електрическа сила, 20% по-малко вода и 20% по-малко сила, вложена в материали, в съпоставяне със общоприета постройка.

- А какви са дейностите ви в посока редуцирането на пластмаса – една изключително известна тематика през последните години?

- На световно равнище през 2018 година Schwarz Gruppe, част от която е нашата компания, започва тактиката REset Plastic за понижаване на пластмасата. Lidl също има значим принос за нейното осъществяване. Следваме цялостна тактика с фокус понижаване на количеството употребена пластмаса и като част от нея си поставихме две амбициозни цели, по които към този момент работим интензивно – да понижим с 20% употребяваната пластмаса в опаковките на артикули лична марка до 2025 година, както и 100% от пластмасовите опаковки на продуктите ни лична марка да са рециклируеми. Вече пуснахме на пазара нови тарелки за прясно месо, които резервират същата прохлада и продължителност на продуктите, само че понижават с до 16% употребяваната пластмаса на опаковка. Клиентите ни ще ги познаят по логото „ Опаковано с грижа за природата – опаковано отговорно “. Освен смяната в продуктовия дизайн на опаковките от ден на ден артикули от нехранителния ни подбор съдържат рециклирана пластмаса. Сред последните образци са спортни обувки на нашата марка Crivit, зимни якета и други продукти.

- Какви други зелени социалноотговорни планове и дела предвиждате?

- Само преди броени седмици стартирахме една нова самодейност – „ Без разхищаване – с огромно понижение “, която способства за ограничение на разхищението на храна, а оттова и на естествени запаси. „ Лидл България “ е първата хранителна верига у нас, която стартира сходна акция, като въведохме повсеместен развой за навреме понижаване на цените на хранителни артикули с наближаваща дата на приключване на периода им на валидност. На особено обозначените места с „ Без разхищаване – с огромно понижение “ в нашите магазини клиентите ще могат да открият понижените артикули, изцяло годни за консумация. Правим самодейността с поддръжката на Българската хранителна банка, с която сполучливо си партнираме от 2017 година От обичайните ни зелени дела ще продължим с една от обичаните ни начинания „ Дай късмет на Балканката “, с помощта на която за 7 години дружно със съдружие „ Балканка “ сме зарибили българските реки с 380 хиляди балкански пъстърви. В най-голямата ни социалноотговорна самодейност „ Ти и Lidl за по-добър живот “ също ще сложим фокус върху начинания, свързани със зелени дела. За 10 години на българския пазар компанията ни е осъществила десетки стойностни планове и и е вложила над 5 милиона лв. в социално-отговорни начинания и дарения. Само с „ Ти и Lidl за по-добър живот “ сме достигнали до над 25 000 директни и към 150 000 непреки ползватели на плановете, осъществени в границите на самодейността. За мен и моя екип тези цифри са доста значими, тъй като демонстрират действителното отношение на компанията към околната среда и обществото. А всички тези хора, до които по един или различен метод доближаваме, осмислят още повече работата ни.

Нина Павлова. Интервюто е оповестено в бр.10/20 година, който към момента може да бъде открит на пазара
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР