Нашата страна не води война за влияние в региона на

...
Нашата страна не води война за влияние в региона на
Коментари Харесай

Руският посланик в Сърбия: Не водим война за Западните Балкани

Нашата страна не води война за въздействие в района на Западните Балкани. Това е споделил съветският дипломат в Сърбия Александър Боцан-Харченко пред националната телевизия на западната ни съседка.

"Ние почитаме правото на всяка една страна да избира своя вътрешно- и външнополитически курс. Нито едно публично лице на нашата страна в никакъв случай и по никакъв мотив не е завявало, че наличието на една или друга велика мощ, в която и да е било страна по света е било в изгода или във щета на Москва ", показал е още дипломатът.

Боцан-Харченко е допълнил, че Русия не е считала, не счита и няма да счита Сърбия за собствен или за нечий различен бастион.

Събеседникът на медията се е спрял и върху връзките сред Сърбия и Косово. По неговите думи Белград и някогашната му провинция би трябвало да седнат на масата на договарянията. "В момента обаче това е невероятно. Най-вече поради държанието на Прищина ", е допълнил той, визирайки 100-процентовите мита, въведени от най-младата балканска страна върху внасяните от Сърбия артикули.

Посланикът също е споделил, че страната му в никакъв случай няма да признае държавността на Косово и да окаже помощ на Белград. "Ние сме подготвени да подадем ръка на Сърбия, само че единствено в случай че има експлицитна молба за това ", е показал той.

Боцан-Харченко е споделил още, че президентите на двете страни Александър Вучич и Владимир Путин постоянно беседват по телефона. Посланикът също е декларирал, че съветският министър председател Дмитрий Медведев е имал планувана публична аудиенция в Белград за 20 октомври. Нашият министър-председател възнамерява да взе участие в тържествата по случай 75 години от освобождението на Белград от нацистите. "Това посещаване има голямо значение и за Сърбия, и за Русия, тъй като сега се ускоряват трендовете за реабилитацията на нацизма ", е декларирал дипломатът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР