Нашата работа е да се борим с незаконната дървесина и

...
Нашата работа е да се борим с незаконната дървесина и
Коментари Харесай

Инж. Николай Николов: Не ни е страх и всеки ден се борим да няма посегателства върху българската гора

Нашата работа е да се борим с противозаконната дървесина и всички чиновници всекидневно са на първа линия. Искам да заявя изрично, че не ни е боязън от сходни неща и сме всеки ден на терен и се борим за това да няма похищения върху българската гора.

Това сподели в изявление за БГНЕС заместник-директорът на Регионална дирекция по горите – София инж. Николай Николов.

С него беседваме във връзка взаимната инспекция от 21 март т.г. от страна на Регионалната дирекция по горите – София и Инспекцията по труда – София област, осъществена на територията на Община Ихтиман, по време на която е проявена експанзия към един от чиновниците на Регионалната дирекция по горите – София.

„ Между селата Боерица и Венковец, на асфалтовия път, проверяващите виждат три автомобила, които претрупват дървесина и стопират да извършат инспекция “, изясни инж. Николай Николов и добави, че на мястото участва и частен лесовъд , който е представител на сдружението, което прави рандеман на дървесина в общински горски територии.

Същото това лице демонстрира експанзия. В хода на инспекцията нанася удар с ръка по лицето на единия от чиновниците на Регионалната дирекция “, заяви той и означи, че на място потърпевшият чиновник се обажда на телефон 112, в резултат на което идва екип на Районното ръководство в Ихтиман. „ След което всички заедно отиват в ръководството, дават сведения. От страна на Дирекцията е подаден и писмен сигнал до Районната прокуратура по случая за вероятно закононарушение от общ темперамент “, акцентира инж. Николов.

При инспекцията на 21 март, уточни той, не са открити нарушавания по Закона за горите. Според заместник-директорът на Регионалната дирекция по горите – София точно това е забавното – хем не са открили нарушавания, хем пък е демонстрират експанзия. „ За мен е изненадващо “, сподели още той и добави, че служителят, върху който е проявена експанзия, си е извадил здравно, както и че се усеща добре и е на работа.

Инж. Николов изясни, че с цел да се подсигурява сигурността на инспекторите, които правят инспекции, самите екипи са образувани по този начин, че те постоянно да са по двама или по трима. Освен това, означи той, те са минали курс по безвредно боравене с оръжие, като множеството от тях имат служебно такова, също и безвредно потребление на помощни средства, като белезници, стоп патрони и така нататък

„ Регионална дирекция по горите – София е конструкция на Изпълнителна организация по горите към Министерството на земеделието. Функциите ѝ са контролни, като реализираме надзор по Закона за горите, Закона за лова и още няколко върху горските територии, без значение от тяхната благосъстоятелност “, посочи инж. Николов и акцентира, че се реализира надзор и по превозването, съхранението и преработката на дървесина и недървесни горски артикули, като обсегът на активност е в София-град и в София-област.

Само г орската територия, върху която се реализира надзор, е малко над 400 хиляди хектара. Като статистика от началото на годината сме направили малко над 4600 инспекции, въз основа на тези инспекции са формирани 103 акта за определяне на административни нарушавания по Закона на горите и Закона за лова и запазване на дивеча, като арестуваните движимости, предмет на нарушаването, са 530 кубика дървесина, четири МПС, каруци и така нататък “ , съобщи заместник-директорът на Регионална дирекция по горите – София.

Проблемите, с които се сблъскват чиновниците, са ежеседмични, най-често те са свързани с нападателни извършители. „ Най-честите наказания са административни “, изясни още инж. Николов и посочи, че според от характера на нарушаването паричните санкции стартират от 50 и доближават до 5000 лева /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР