Нашата позиция относно войната в Украйна е ясна и последователна

...
Нашата позиция относно войната в Украйна е ясна и последователна
Коментари Харесай

Столтенберг: Русия умишлено влоши хранително-енергийната криза

Нашата позиция по отношение на войната в Украйна е ясна и поредна през цялото време и я потвърдихме на историческата среща на върха на водачите на НАТО в Мадрид, извършена единствено преди няколко седмици. Войната, стартирана от съветския президент Владимир Путин против Украйна, разруши мира в Европа и докара до най-голямата рецесия на сигурността в Европа след Втората международна война. Ужасяващата свирепост на Русия предизвиква неизчислими човешки премеждия. Русия носи цялостна отговорност за тази филантропична злополука. Освен това Русия съзнателно изостри продоволствената и енергийната рецесия, която визира милиарди хора по света. Членовете на НАТО работят в тясно съдействие, с цел да поддържат интернационалните старания за улеснение на износа на пшеница от Украйна и облекчение на световната рецесия с глада. Русия би трябвало неотложно да приключи тази война и да се отдръпна от Украйна. Това сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в изявление за сръбския вестник, оповестено в понеделник.

„ Съюзниците ще продължат да дават забележителна военна и финансова помощ. НАТО ще даде повсеместен пакет от помощ, в това число средства за сигурна връзка, гориво, медицински консумативи и защитни жилетки, съоръжение против мини, химически и биологични закани, както и стотици портативни системи за битка с дронове. В дълготраен проект ние ще помогнем на Украйна да премине от съоръжение от руската епоха към съвременно съоръжение на НАТО, да подобрим оперативната съгласуемост и да укрепим в допълнение своите институции за защита и сигурност. В Мадрид водачите на НАТО също се споразумяха за доста увеличение на нашата защита и въздържане, с цел да отговорим на новата действителност в региона на сигурността. Това ще значи подсилване на първата ни линия на защита, възстановяване на бойните групи в източната част на НАТО, както и увеличение на числеността на силите за бързо реагиране до над 300 000 души. Ние също по този начин ще засилим способността си да предоставяме подкрепления, в това число посредством увеличение на количеството съоръжение, ситуирано напред, и военни доставки. Ще увеличим способността за разполагане на сили на предната линия, като противовъздушна защита, ще засилим командването и контрола и ще усъвършенстваме отбранителните проекти, със сили, предопределени за отбрана на съответни съдружници “, сподели още Столтенберг.

" Поканата на Финландия и Швеция още един път сподели, че вратите на НАТО са отворени. Разширяването на НАТО в продължение на няколко десетилетия е исторически триумф, който оказа помощ за установяването на мир, непоклатимост, разцвет и народна власт в цяла Европа. Финландия и Швеция ще имат забележителен принос към нашия съюз. Нашите сили към този момент са функционално взаимозаменяеми, те се образоват, упражняват дружно в продължение на доста години в някогашната задача на НАТО в Афганистан, както и в границите на мироопазващата задача на НАТО KFOR, както и задачата в Ирак ", добави още Йенс Столтенберг.

„ Нашето съдействие с Европейския съюз и други сътрудници, с които споделяме полезности, остава от решаващо значение и ние ще продължим да работим дружно за опазване на стабилността и поддръжка за промените в района, тъй като сигурността и стабилността в Западните Балкани са значими за НАТО и за мир и непоклатимост в Европа. НАТО изцяло поддържа разговора сред Белград и Прищина под егидата на Европейския съюз, тъй като нормализирането на връзките сред Белград и Прищина е единственият метод да се откри решение, което зачита правата на всички общности и което може да докара до дълготраен мир “, съобщи Йенс Столтенберг.

На 18 май Швеция и Финландия подадоха молба за присъединение към алианса, само че Турция незабавно блокира процеса на присъединение, изисквайки тези страни да разгласят кюрдските организации за терористични, да екстрадират в Анкара упрекнатите в тероризъм или присъединяване в опита за прелом през 2016 година и да вдигнат възбраната за доставка на оръжие за Турция.

На 28 юни преди началото на срещата на върха на НАТО в Мадрид се организираха договаряния сред турския президент Реджеп Тайип Ердоган, финландския президент Саули Нинистьо, шведския министър председател Магдалена Андерсон и генералния секретар на Северноатлантическия алианс. Въз основа на техните резултати беше подписан меморандум, допускащ на Стокхолм и Хелзинки да се причислят към НАТО. Според турския водач всички претенции на Анкара са изпълнени, само че също по този начин сподели, че Швеция е дала обещание да екстрадира 73 души, забъркани в терористични действия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР