Нашата позиция е такава, каквато е на 86% от населението,

...
Нашата позиция е такава, каквато е на 86% от населението,
Коментари Харесай

БЛС се обяви за запазване и на хартиената, и на електронната рецепта

Нашата позиция е такава, каквато е на 86% от популацията, според изследването на „ Тренд “ от юни месец. Този % от далите отговор от популацията настояват, че би трябвало да продължат да съществуват и двата разновидността – книжен и електронен, по този начин както е в цяла Европа.

Това съобщи Д-р Иван Маджаров, ръководител на УС на Български лекарски съюз, в изявление пред БГНЕС.

Маджаров сподели, че сигурно по-новите технологии дават изгоди и добави, че лекарите нямат опасения. „ Ние изписваме електронни предписания към този момент цяла година - тези, които се заплащат от касата. Твърденията, че лекарите вършат далавери или схеми с това, са несериозни “, акцентира той. Маджаров изясни, че НЗОК и лекарите имат интерес да има проследимост.

„ Попълването на досието е обща задача на всички нас. Всеки на своето място попълня това, което е свършено “, съобщи той и посочи, че персоналните досиета занапред се основават. „ Всеки, който прави дадена здравна активност върху пациента, носи отговорността за това да попълни правилно това, което е приключил “, акцентира той.
доктор Иван Маджаров /вляво/, и доктор Николай Брънзалов
Маджаров напомни, че неведнъж са припомняли в диалозите си с институциите, че правата на българските лекари и пациенти не могат да се разграничават от правата на европейските жители. „ Не може български жител да не може против хартиена рецепта да си купи терапия в българска аптека, а да може да си я купи в гръцка или в друга европейска страна, и в това време екскурзиант чужденец в България да може със своята хартиена рецепта, изписана от доктор от Европейския съюз да получи медикаменти в българска аптека. Това е безусловно непонятен факт “, безапелационен е той.

Д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на УС на БЛС изясни, че би трябвало са се резервира по този начин нареченият хибриден модел - лекарят да може да изписва лекарства както в електронен тип, по този начин и на хартия. „ Всеки един жител може да се сети най-малко за три аргумента за това – лекарят е доктор от самото начало, и на всяко място и когато се наложи даде терапия, не може да разполага с компютър, с електронен автограф ", безапелационен е той. Брънзалов посочи, че достъп до досието на пациента имат всички, които способстват със своя труд за неговото попълване - както лекарят, по този начин и фармацевтът./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР