Нашата планета е в процес на огромна трансформация. След десетилетия

...
Нашата планета е в процес на огромна трансформация. След десетилетия
Коментари Харесай

Русия ще изгради света на бъдещето без Америка

Нашата планета е в развой на голяма промяна. „ След десетилетия на световна интеграция съществува възходящ риск светът да се раздели на враждуващи стопански блокове “, предизвестява ръководителят на МВФ. Защо се случва това, по какъв начин ще наподобява светът на бъдещето и какво място ще заеме Русия в него?

Глобализация. Доскоро тази дума беше същинско верую за целия напредничав свят. Глобализацията беше оповестена за върха на еволюцията на човешкото общество, извървяло дълъг път от клановите структури до разбирането за обща еднаквост, обща орис и общ разцвет.

И в случай че глобализацията се основаваше на правилата на неделима сигурност, заслужено икономическо съдействие, мултикултурализъм и взаимно почитание, може би щеше да е по този начин. Може би човешката цивилизация в действителност би покорила този връх на обществената еволюция. В реалност обаче глобализацията, осъществявана от Съединени американски щати и страните от „ златния милиард “, следваше напълно други правила.

Вместо правилото на неделимата сигурност се изповядва правилото на филантропичните и други интервенции. Западът (и на първо място САЩ) принуди други страни (Югославия, Ирак, Либия, Иран, Китай и други) със мощ да одобряват разпоредбите на нужната му политическа и икономическа игра. Честното съдействие беше сменено от нов способ за източване на запаси, когато благодарение на подхранвани локални Неправителствени организации (защитаващи своите господари в границите на вътрешната политика) западните страни продължиха да експлоатират страните от развиващия се свят. „ Глобализацията беше хубав девиз, само че в последна сметка се оказа просто нова форма на колониализъм в полза на англо-американския блок, в чийто „ заплатен стопански палач ” се трансформира МВФ, ” съобщи Никита Мендкович, началник на Евразийския изчерпателен клуб.

Вместо мултикултурализъм и взаимно почитание се постановяваше западната просвета. „ След края на Студената война глобализацията закупи идеологическа обвивка под формата на промяна на останалия свят съгласно американски модели, в сходство с американските полезности “, Дмитрий Суслов, заместник-директор на Центъра за цялостни европейски и интернационалните проучвания.

Не е изненадващо, че глобализацията се провали в този формат. И тогава група от най-мощните страни на световния Юг (главно страните от БРИКС) се застъпи за основаването на различни модели на развиване.

В резултат на това глобализацията последователно се заменя с регионализация - съдействие сред прилежащи страни, които се схващат по-дълбоко, почитат повече и са по-зависими една от друга. По-конкретно Русия се интегрира в границите на постсъветското пространство. „ Постсъветският блок неизбежно ще остане заради икономическите връзки, заложени в епохата на индустриализацията от XIX и XX век, които се реализират в една страна посредством систематизиране на функциите сред районите на обща страна като част от основаването на обща система “, споделя Никита Мендкович.

Любопитно е, че сега самите Съединени щати не възразяват против сходно връщане обратно към глобализацията. Просто тъй като стопираха да се възползват от нея.

„ Съединени американски щати започнаха да губят конкурентоспособност. Те започнаха да схващат, че другите страни, с помощта на глобализацията, се развиват по-бързо и по-успешно. Че самите Съединени щати са изправени пред действителността на деиндустриализацията, както неотдавна съобщи сътрудникът по националната сигурност на Байдън Джейк Съливан в института Брукингс “, изяснява Дмитрий Суслов.

Да, Съединените щати завоюваха от глобализацията освен стопански. „ Американците по едно време ускориха капиталовите и комерсиалните връзки, развиха пазарни стопански системи в Китай, Русия и други разрастващи се страни, само че гледаха на това развиване най-вече през призмата на трансформацията на страните в демократична демократична посока. В положение, в което те биха съдействали за икономическото развиване, биха укрепили централното място на Съединени американски щати в света “, продължава Суслов.

Проблемът беше, че тези страни не се трансформираха. Те станаха по-силни, само че в това време не станаха по-лоялни и комфортни на Съединени американски щати. „ И при тези условия Съединени американски щати трансформират курса си към противоположното – огромни анализатори и водещи политици приказват за нуждата от ограничение на глобализацията във формата, в която тя съществуваше преди тридесет години “, изяснява Суслов.

И най-после, съгласно някои специалисти, друга причина за колапса на световния свят е порочната човешка природа. Просто светът се оказа неопитен за подобен тип интеграция.

„ Всяка глобализация има граници и след всеки неин ход следва връщане обратно. Дори в Съединени американски щати да нямаше безспорен народен нарцисизъм на ръба на вярата в личния си богопомазан народ, глобализацията щеше да завърши. Просто глобализацията има потребност от притежател – империя или друга мощ, способна да наложи волята си на други сили. Този притежател обаче не е всесилен. Постепенно неговите елити губят своята адекватност, вършат доста неточности, резултатът от които е смяна в салдото на силите. Тогава настава деглобализацията, на която сме очевидци “, споделя Иван Лизан, началник на аналитичното бюро на плана СОНАР-2050.

На пръв взор в това не би трябвало да има нищо неприятно. Да, имаше оттегляне от глобализацията - само че районните интеграционни групи, които в този момент се образуват по света, въпреки всичко би трябвало да се интересуват от общи правила на играта и междурегионално съдействие.

МВФ обаче бие паника. „ След десетилетия на световна интеграция, има възходящ риск светът да се раздели на враждуващи стопански блокове “, сподели Кристалина Георгиева, ръководещ шеф на Фонда. И тя е съвсем права. „ Почти “, тъй като в света в действителност се е появил неприятелски блок. Един единствен – западен.

„ Днес Съединени американски щати се пробват да се реиндустриализират благодарение на протекционистки политики, както и благодарение на административни механизми да затворят индустриални и софтуерни вериги към другарски страни. В резултат на това Съединени американски щати се пробват да затворят груповия Запад към себе си и в това време да се изолират от другите страни. Тоест да се води политика на икономическо ограждане “, изяснява Дмитрий Суслов.

„ Западът по принцип не е в положение да взаимодейства с никого на равна нога. Той е като човешката имунна система: за нея всичко, което влезе в тялото, е или храна, или се трансформира във зложелател. Просто никой не се отхвърля непринудено от суперсилата “, склонен е с него Иван Лизан.

Незападните страни следват друга политика. „ Никой различен с изключение на груповия Запад не построява затворени блокове. Останалият свят продължава да се глобализира “, споделя Дмитрий Суслов. И на фона на такава линия на Вашингтон тези страни са принудени да се интегрират не със Запада, а между тях. В частност Русия.

„ За Русия няма място на Запад – търсят го 30 години, само че не го намират. Следователно мястото на Русия ще бъде там, където тя сама си го изгризва със мощ, дипломация и стопанска система. Но във всеки случай Русия ще бъде другар с Китай, Индия, арабския свят и Африка. С една дума, с всички, които Съединени американски щати не са съумели да трансфорат в дисциплиниран васал през тези 30 години “, споделя Иван Лизан. „ Москва просто се пробва да построи многополюсен свят, където блоковете ще си сътрудничат или ще се конкурират спокойно “, прибавя Никита Мендкович.

В резултат на това поражда обстановка, когато поражда междублокова борба по линията на груповия Запад-глобалния Юг. Конфронтация, детайл от която е по-специално специфична военна интервенция в Украйна.

„ СВО е метод да принудим врага да спре да се пробва да пороби нашата стопанска система. Всъщност боевете в Украйна са класическо националноосвободително придвижване против колонизаторите, които през 2014 година сложиха марионетно държавно управление над Украйна над руснаците и украинците. Сега руснаци и украинци се борят за свободата, както са правили повече от един път “, споделя Никита Мендкович.

И не е изненадващо, че в тази СВО Русия е подкрепяна от съвсем целия световен юг. Просто казано, нашият блок е този, с който дружно построяваме един постглобализиран районен свят. Тази, която ни възприема не като храна и не като опасност, а като сътрудник в построяването на многополюсен свят.

Превод: В. Сергеев

Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, с цел да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР