Нашата грижа беше да успокоим ситуацията на място. Днес бяха

...
Нашата грижа беше да успокоим ситуацията на място. Днес бяха
Коментари Харесай

Пеканов: В началото на октомври ще подадем заявление към ЕК за частично покриване на щетите в Карловско

„ Нашата грижа беше да успокоим обстановката на място. Днес бяха изпратени 400 военнослужещи, които възвръщат сериозната инфраструктура. До 3 седмици ще бъдат възобновени всички улици и мостове. Това е от първостепенна значимост. Работим по оценяване на вредите. В началото на октомври ще подадем искане към Европейската комисия за това каква част от вредите ще могат да бъдат поети от Фонд „ Солидарност “. Междувременно националният бюджет може да отдели средства, с цел да помогне на тези хора “, разяснява пред Българска национална телевизия служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

Той разяснява и средствата по Плана за възобновяване и резистентност, като подсети, че България е изпратила първото си искане за заплащане към Европейска комисия в края на предишния месец.

„ Получихме няколко коментара, би трябвало да се изпратят няколко документа. През есента чакаме да получим тези пари. Те са за всички планове в Плана. Министерството на нововъведенията и растежа към този момент има отворена стратегия за 250 млн. лева грантове за софтуерна рационализация, обвързвана с дигитализиране на бизнесите “, добави Пеканов.

С парите от Плана за възобновяване ще стартират да се построяват и така наречен STEM центрове в учебните заведения. В тях децата ще могат образно да добиват знанията си по физика, химия и биология.

За да може България да получи средствата по Плана, Народното събрание би трябвало да утвърди 22 законодателни промени.

„ В момента те се създават. Работим извънредно интензивно да завършваме тези законопроекти и да бъдат импортирани в Народното събрание през средата на октомври “, разяснява вицепремиерът.

Пеканов разяснява и Зелената договорка.

„ В кратковременен проект, в среда на огромна инфлация, поетите задължения в кратковременен проект не наподобяват толкоз реалистични, колкото преди година “, добави той.

Вицепремиерът добави, че сега не се знае по какъв начин България, да вземем за пример, ще извърши поетия ангажимент за понижаване на излъчванията от въглищни централи с 40%. Той се разгласи „ за “ концепцията Европейски Съюз да прави общи поръчки за доставка на газ.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР