Нашата галактика, в която се намират Слънцето и милиарди други

...
Нашата галактика, в която се намират Слънцето и милиарди други
Коментари Харесай

Млечният път се е слял с по-малка галактика

Нашата вселена, в която се намират Слънцето и милиарди други звезди , се е сляла с по-малка вселена в границите на грамаден галактически конфликт преди към 10 милиарда години, сочат резултатите от проучване, представени от Ройтерс и Агенция Франс Прес.

Учени стигнали до тези изводи, откакто анализирали данни, събрани от галактическия телескоп " Гая ".

Сливането на Млечния път с така наречен вселена джудже Гая-Енцелад е нараснало масата на нашата вселена с към една четвърт и е отключило интервал на ускорено образуване на звезди, който траял 2-4 милиарда години.

" Това е доста значим миг ", съобщи астрономът Карме Галарт от Института по астрофизика на Канарските острови.

Всички типове галактики, в това число Млечният път, почнали да се образуват релативно скоро след Големия гърмеж, белязал раждането на Вселената преди към 13,8 милиарда години, само че били с по-малки размери спрямо следените през днешния ден галактики. Звезди се формирали с бързи темпове в рамките на тогавашните галактики.-->
 / iStock/Getty Images
Астрономи от дълго време се пробват да схванат дали Млечният път се е захранил от голям брой конфликти с по-малки галактики или е нараснал размерите си в резултат на един огромен конфликт. Телескопът " Гая " на Европейската галактическа организация картографирал близо 1,7 милиарда звезди в нашата вселена, като за някои от тях определил местоположението им, дистанцията им от Земята и яркостта им.

Въпросните звезди разрешили на учените да открият, че обгръщащото Млечния път галактично хало е формирано най-много от парчета от конфликта с галактиката Гая-Енцелад към 3,8 милиарда години след Големия гърмеж.

" Новото в проучването ни е, че определихме възрастта на звезди, произхождащи от двете галактики ", означи Галарт. Изтъквайки, че конфликтът е отключил интервал на образуване на звезди, той разясни, че става въпрос за еволюционен развой, който може да наподобява муден от човешка позиция, само че не е толкоз муден от галактическа позиция.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. " Нейчър астрономи ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР