Нашата червена линия е, че не може да има дискусия

...
Нашата червена линия е, че не може да има дискусия
Коментари Харесай

В Скопие искат да оправят по-бързо разногласията с България


„ Нашата алена линия е, че не може да има полемика за атрибутите на идентичността, само че би трябвало да продължи осъществяването на всички отговорности, произлизащи от Договора за добросъседство и другарство с България “. Това съобщи в изявление за телевизия „ Телма ” външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи , съобщи БГНЕС.

Засягайки настоящия стадий от евроинтеграцията на страната, той посочи: „ Имаме тъкмо избрана цел и тактика, която желаеме да реализираме и на каква цена желаеме да я реализираме. Нашата цел е да реализираме консенсус по текста на рамката за договаряния и да проведем първата междуправителствена конференция най-късно до декември тази година ”.
Засягайки връзките с България той съобщи: „ Не мисля, че информационните произшествия като обяснителният меморандум на България към държавите-членки би трябвало да подкопаят Споразумението за добросъседство и другарство, което е устойчива рамка, осигуряваща правната основа за връзка сред двете страни. Ще третирам тези писма като отклоняване от плануваното в съглашението, само че това не значи, че заради това отклоняване би трябвало да прекратим съглашението ”
По думите му задачата на Съвместната комисия по историческите и просветителните въпроси е да се опита да откри способи да сближи двете страни, като хвърли светлина върху някои разнообразни тълкования на исторически събития ”.
Той акцентира, че комисията би трябвало да продължи да работи с огромна активност и да откри решение: „ Чрез връзка на високо равнище и динамизиране работата на Комисията, както и посредством връзка с нашите другари, които демонстрират схващане за нашите визии по този въпрос, ние ще се опитаме да върнем София в рамката. През март получихме решение да стартираме договаряния, макар решението на българския парламент. Ако не виждахме стратегическите си цели и не поддържахме позитивна връзка с новия ни другар България и други страни членки и в случай че се ръководехме от страсти, разяснявайки сходни прояви, нямаше да получим решението на 25 март 2020 година “, сподели Османи. Тогава Европейски Съюз реши да стартират договаряния със Скопие и Тирана за еврочленство.
„ Пътят ни е явен и сходни прояви, офанзиви и обиди няма да ни отклонят от него, продължи той. Имаме интерес да развием положителни връзки с Република България , съглашението за добросъседство е отлична основа за това и би трябвало да съблюдаваме всички негови положения. Липсата на връзка по време на пандемията и предизборния интервал сътвори празнота, която в този момент би трябвало да бъде възобновена на равнище специалисти и комисии и аз съм уверен, че в последна сметка разсъдъкът и рационалността ще надделеят и това е от стратегически интерес освен на България , само че и на Европейски Съюз ”, заключи външният министър. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР