Наша основна цел е да помогнем на българската икономика и

...
Наша основна цел е да помогнем на българската икономика и
Коментари Харесай

Петър Кънев: Помощта от 300 лв. на мегаватчас трябва да продължи

Наша съществена цел е да помогнем на българската стопанска система и на работещите
„На експертния съвет по отношение на програмата на държавното управление за въвеждане на еврото стигнахме до извода, че би трябвало да се извърши това, което е записано в съдружното съглашение преди 5 месеца, където се споделя, че Министерство на финансите и Българска народна банка би трябвало да изготвят обстоен разбор за изгодите и проблемите при въвеждането на еврото, както и следствията от това.“ Това съобщи националният представител от „БСП за България“ Петър Кънев по бТВ Радио.

Депутатът от левицата разяснява предлагането на Българска социалистическа партия подпомагането от 300 лева на мегаватчас да продължи и през идващия месец. Той изрази удовлетворение от обстоятелството, че имат поддръжка от страна на държавното управление, както и вицепремиерът Нинова удостовери, че това подкрепяне ще бъде обезпечено.

„Появиха се ужасно доста експерти, които изясняват, че без съветски нефт ще продължим да работим. Аз съм уверен, че това може да стане в бъдеще, защото рафинерията разполага с такива благоприятни условия, само че за всичко това е нужно време. Предполагам, че в границите на година и половина-две би трябвало да имаме опция за отсрочване, т.е. наложително би трябвало да водим нашите диспути в Брюксел, както го вършат Чехия, Словакия, Унгария. Защото при една доставка от Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, да вземем за пример, са нужни сред 30-40 дни, с цел да стигне 1 танкер и по тази причина не трябва да тръгнем и незабавно да се съгласим с едно такова условие на Европейската комисия“, разяснява социалистът по отношение на настояването на Европейски Съюз да се наложи ембарго върху вноса на нефт от Русия.

По думите му, влизайки в спиралата на наказания, няма по какъв начин Европейски Съюз да остане печеливш, а по-скоро ще пострадат всички. „Тъй като стопанската система на Русия главно е насочена към енергийни запаси, те ще намерят своите пазари, тъй като неналичието на първични материали в световен мащаб се усеща все по-осезаемо“, добави депутатът от Българска социалистическа партия за България. Той изрази терзание от това, че през последните седмици думите „диалог“, „дипломация“ и „преговори“ са изчезнали от речниците на двете страни.

„В последните 5 години бях ръководител на Комисията по икономическа политика в Народното събрание и ние на всеки 3 месеца изслушвахме доклада на Междуведомствената комисия и съм добре осведомен с това, че решенията там не могат да се вземат еднолично. Там има представители на 6 ведомства – включително на военното разузнаване, ДАНС, Министерство на защитата и други“, безапелационен бе Петър Кънев по отношение на обстановката с износа на оръжия и обвиняванията на президента Радев в тази тенденция. Кънев акцентира, че болшинството наши сънародници са срещу износа на оръжия, каквато е и позицията на Българска социалистическа партия.

“Коалицията я има и ще продължи да я има. Сложна е тази коалиция и аз в действителност се чудя Корнелия Нинова по какъв начин устоя, тъй като по най-дребни мотиви пораждат проблеми“, разяснява още националният представител, като изрази подозрения, че идната сериозна точка ще бъде тематиката за Северна Македония.

В умозаключение Кънев сподели, че опозицията постоянно ще намира метод по какъв начин да изясни, че държавното управление се клати и идват избори. „Но доста по-важно е това, че има българска промишленост и работеща стопанска система, с която се образува над 60% от Брутният вътрешен продукт и главно тук би трябвало да се оказва помощ, тъй като това мигновено се отразява на работещите“, акцентира той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР