Наш зрител потърси съдействие от екип на БНТ във Варна.

...
Наш зрител потърси съдействие от екип на БНТ във Варна.
Коментари Харесай

По зрителски сигнал: Месеци наред мъж обикаля от гише на гише, за да докаже, че е платил глобата си към КАТ

Наш фен потърси подпомагане от екип на Българска национална телевизия във Варна. Атанас Желев към този момент няколко месеца обикаля от гише на гише, с цел да потвърди, че е платил санкцията си към КАТ. Въпреки че е погасил глобата за нарушаването, тя попада в системата като неплатена. Мъжът схваща за казуса след информация в Националната организация по приходите във Варна, където задължението било трансферирано за събиране от данъчните.

През пролетта на 2018 година Атанас Желев бил засечен от камера на " Пътна полиция ", че кара с превишена скорост. За нарушаването мъжът бил санкциониран с 400 лв., само че не получил углавен фиш. Разбрал за глобата година по-късно при рутинна инспекция на пътя. Тогава служителите на реда още веднъж му съставили акт, защото карал с неплатена санкция.

" Глобата я платих, откакто ми я връчиха и това ми го връчиха в 3 часа сутринта в град Каварна. Бях спрян, имал съм санкция, лишиха ми щофьорската брошура, отидох на другия ден, платих си санкцията ", раказва Атанас Желев.

В края на предходната година се наложило Атанас Желев да напусне страната. Мъжът се нуждаел от документ, който удостоверява, че няма отговорности към страната. Но се оказало, че платената санкция през 2019 година не била отразена в системата на Министерство на вътрешните работи и Националната организация по приходите, където се изпраща, в случай че не бъде погасена в законовия период.

" Оттогава си заплащам налози и никой не споделя, че имам отговорности! И в този момент ми излиза обвързване от 600 лв.. Правя декларация, с цел да бъде изчистено от системата. Това е декември месец. И от декември до момента отново нямам позвъняване. До ден сегашен това разпореждане ми седи в системата и не може да се почисти ", изясни Желев.

За да потвърди, че е безупречен длъжник, Атанас Желев отива в " Пътна полиция " с квитанцията за платената санкция. От КАТ декларирали, че грешката не е тяхна, а на чиновниците в Националната организация по приходите. Оттам обаче обяснили, че единствено от “Пътна полиция” могат да отстранен висящата санкция в системата, защото парите на нарушителите се превеждат в тяхната сметка. И по този начин Атанас Желев обикалял от гише на гише и близо 3 месеца подавал тъжби и заявления в двете институции.

" На работа не вървя, единствено с това се занимавам какъв брой месеца! Отидох в Национална агенция за приходите, оттова ме пратиха в КАТ, от КАТ ми споделят, че това е обвързване към Национална агенция за приходите, върнах се назад в Национална агенция за приходите, от Национална агенция за приходите отново ме пращат в Национална агенция за приходите ", споделя мъжът.

След питане от Българска национална телевизия беше осъществена инспекция от двете институции. От КАТ обявиха, че при попълване на платежните документи е допуснта неточност при изписването на номера на фиша в поле " съображение за заплащане ". Именно това попречило погасяването на санкцията да бъде отразено автоматизирано. След като грешката е поправена, задължението на Атанас Желев е отразено като платено в осведомителната система на Министерство на вътрешните работи.

Изпратено е и уведомително писмо до Национална агенция за приходите - Варна. От Министерство на вътрешните работи приканват жителите при заплащане на санкции правилно да вписват данните си. Иначе системата няма по какъв начин да разпознае заплащането за кой акт се отнася. Оттам напомнят още, че всеки водач може да ревизира дали има санкции за нарушавания през електронния портал на Министерството на вътрешните работи.

Репортер: Петя Иванова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР