Наш дълг е да отправим послание, че не сме забравили

...
Наш дълг е да отправим послание, че не сме забравили
Коментари Харесай

Захариева: Наш дълг е да отправим послание, че не сме забравили сирийския народ

Наш дълг е да отправим обръщение, че не сме не запомнили сирийския народ. Това съобщи вицепремиерът Екатерина Захариева, която взе участие в Брюксел в следващата конференция за Сирия.
По нейните думи още на първата сходна среща преди осем години са били обсъждани същите въпроси, каквито и през днешния ден. Все още над 11 милиона сирийци се нуждаят от филантропична помощ, означи тя. Захариева добави, че към момента е надалеч началото на възобновяване на страната.

По-лесно се разрушава, в сравнение с се основава. Време е да стартира политическият развой с присъединяване на всички елементи от сирийското общество, в това число с бежанците отвън Сирия, уточни вицепремиерът. Тя означи, че е належащо да бъде изказана признателност на страните, приютили сирийските бежанци, изключително на Йордания и Турция, както и да бъдат обезпечени за тях средства от Европейски Съюз.

В сирийското общество няма по какъв начин да има помиряване, в случай че нарушителите от режима и въоръжени групи не получат заслуженото наказване, а жертвите и техните фамилии не намерят правдивост, разяснява Захариева. В отговор на въпрос тя посочи, че в България има нула % напън по границата.

Предоставянето на помощ за прилежащите на Сирия страни са пари за нашата сигурност, добави вицепремиерът. Тя посочи, че нашата страна обезпечава до 2023 година 1,9 милиона евро по механизма на Европейски Съюз, както и 150 хиляди евро за тази година за прогонените от домовете си, само че останали в родината си сирийци.

По нейните думи Европейски Съюз няма интерес от преустановяване на предприсъединителните договаряния с Турция. Голяма част от турското общество е проевропейско и желае Турция да стане част от Европейски Съюз, когато е подготвена. Турция би трябвало да извърши нужните промени и да се стреми към участие в Европейски Съюз, съобщи вицепремиерът.

По нейните думи българската позиция е да се поставят старания за връщането на Турция на пътя на промените, а не за преустановяване на договарянията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР