Наш дълг е да не допуснем възраждането на фашизма. Това

...
Наш дълг е да не допуснем възраждането на фашизма. Това
Коментари Харесай

Христо Проданов: Наш дълг е да не допуснем възраждането на фашизма

Наш дълг е да не допуснем възраждането на фашизма. Това съобщи заместник-председателят на Българска социалистическа партия – София и депутат Христо Проданов в словото си по време на митинга за 9-и септември на Братската могила, който беше проведен от Градския съвет на Българска социалистическа партия – София и на Българския антифашистки съюз.

„9 септември 1944 година сложи началото на възраждането и модернизирането на свободна България. На тази дата нашата татковина потегли по пътя на обществената и обективна страна. И през днешния ден изрично можем да кажем, че България беше обществена и обективна страна през втората половина на 20-и век, сподели Христо Проданов в словото си. – Нека не забравяме, че в интервала 1941-1944 година без съд и присъда са хвърлени в затвори и са убити хиляди българи единствено поради това, че се осмеляват да кажат „не“ на държавния тероризъм и че желаят независимост за народа. Затова ние, от Българска социалистическа партия, не можем по никакъв метод да приемем опитите датата 9 септември да бъде отречена. Не можем нито да приемем, нито да допуснем позорна подигравка с паметта на починалите антифашисти, разрушение на техните монументи и мемориални плочи и опозоряване на братските могили.

Нямаме право да допуснем историята да бъде изкривена и на нашите деца да бъде втълпявано, че в България в никакъв случай не е имало фашизъм и затова не е имало и антифашизъм. Нямаме право да позволим това поради паметта на десетките хиляди синове и дъщери на България, починали в битката против фашизма. Затова 9-и септември би трябвало да продължи да ни събира. За да ни напомня, че фашизмът като идеология през днешния ден не е единствено неприятен спомен от предишното. Че увлечени във всекидневните борби за превъзходство в Народното събрание, ние, политиците, сякаш не виждаме тревожните сигнали за неговото възобновление – крайната съсипия на страната, внезапното обедняване на нацията, срутва на полезностите, унищожаването на националните идеали, заличаването на паметта“.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР