Наш читател се свърза с редакцията ни, за да сподели

...
Наш читател се свърза с редакцията ни, за да сподели
Коментари Харесай

Читател на Sofia24.bg: Платих 50 евро, а ако знаех за тази услуга, щяха да прегледат детето ми безплатно

Наш четец се свърза с редакцията ни, с цел да показа нещо потребно и значимо за хората. Публикува тук известието без редакторска интервенция:

Здравейте, Sofia24.bg

Пиша ви, с цел да ви споделя нещо потребно и значимо, което би трябвало да знаят хората, когато пътуват в границите на Европейския съюз.

През миналия зимен сезон пътувахме със фамилията ми до Германия. Имам дете на 2 годинки. Наложи се да потърсим доктор, защото детето ми се разболя по време на почивката. Кашляше много и искахме да вземем нужните ограничения, с цел да не се стигне до затруднения. Посетихме център за оказване на детска здравна помощ. На касата ни попитаха дали имаме Европейска здравноосигурителна карта, само че ние не знаехме защо става въпрос. Отговорихме, че нямаме и надлежно заплатихме 50 евро, с цел да прегледат нашето детенце. 

След като се прибрахме в България разучих по какъв начин стоят нещата и установихме, че въпросната карта се издава изцяло гратис и в случай че я имахме нямаше да заплатим нито лев, защото за дечица до 18 години оказването на здравна помощ е изцяло гратис.

Направихме го. Вече имаме здравноосигурителна карта цялото семейство. Все отново се надяваме да не ги използваме, написа още дамата.

Малко хора в България знаят за тази услуга. Става въпрос за Европейска здравноосигурителна карта.

Чрез тази карта се удостоверява правото на незабавна и неотложна здравна помощ при пътешестване до друга страна членка на Европейски Съюз.

Всяко здравноосигурено лице в България, в това число и лица до 18 години и пенсионери, имат право на изцяло безвъзмездна Европейска здравноосигурителна карта. След като извадите този документ, вие имате може да получите здравна помощ в друга страна в границите на Европейски Съюз гратис или с минимално доплащане, което се определя според законодателството на съответната страна.

Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) е със период на годност 1 година, за пенсионери – 10 години, а за лица под 18 години – 5 години или до навършване на 18 години, само че не по-малко от 1 година.

Срокът за издаване е 15 календарни дни.

Заявлението за издаване на европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) може да бъде разпечатано от раздел " Заявление " и от интернет страницата на НЗОК.

Заявлението за издаване на европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) се подава персонално или от упълномощено лице. За лицата над 18 години е належащо да носите персонална карта и в случай че имате ТЕЛК. За лица под 18 години, които нямат персонални карти, се показва интернационален паспорт или акт за раждане и персонална карта на родител/настойник. Указание за попълване на заявление можете да намерите в раздел " Заявление ".

ЕЗОК Ви дава право да получите незабавна и неотложна (медицинска и дентална) помощ при престой в държавите-членки на Европейския съюз: Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Кипър (Република Кипър), Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Чехия, Швеция, както и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Правата и размерите на помощта са съгласно законодателството на съответната страна.

Ако желаете да разкажете своята история и да бъдете потребни за нашите читатели, може да го извършите на електронната ни поща: [email protected] или на Facebook страницата ни: Sofia24
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР