Населеният с българи Димитровград в Западните покрайнини иска да си

...
Населеният с българи Димитровград в Западните покрайнини иска да си
Коментари Харесай

Българи от Западните покрайнини искат да си върнат старото име на Цариброд

Населеният с българи Димитровград в Западните околности желае да си върне предходното име Цариброд. Общинският съвет гласоподава решение, с което публично изпрати искане до Белград за признание на остарялото и обичано име, съобщи БГНЕС.
„ Темата за името на града за следващ път се преглежда от Общинския съвет и чакам до края на годината да бъде утвърдена и от сръбския парламент “, разяснява журналистът и притежател на радио и телевизия “Цариброд “ Драган Йовичич. Според него диалозите с Белград са много напреднали, получили са утвърждение от Скупщината и той счита, че най-накрая Димитровград ще си върне остарялото име.

„ Мисля, че до 2020 година и на сръбски Цариброд ще си бъде Цариброд. Този път съгласно мен има откровено предпочитание от сръбската страна да си върнем остарялото име, няма ги към този момент редица политически несъгласия “, сподели Йовичич.

Димитровград е остарялото комунистическо название на града, което му е наложено през 1951 година в чест на Георги Димитров. „ Няма смисъл и в Сърбия, и в България да съществуват такива комунистически имена като Михайловград и Светозарево. Същото ще се случи и в Цариброд, уверен съм “, съобщи журналистът.

Друг значим въпрос е за използването на имената на нашите сънародници и правото да се вписват в регистрите с българските си окончания. Въпросът бе издигнат от някогашния ръководител на Народното събрание Димитър Главчев през 2017 година и от вицепремиера Екатерина Захариева.

Председателят на Общинския съвет Зоран Джуров разяснява, че общинските съветници изрично са декларирали своето предпочитание и към този момент няма какво повече да кажат. По време на съвещанието стана ясно, че персоналните документи ще бъдат заменени гратис от общината.

Цариброд е в рамките на българската страна от Освобождението през 1878 година до края на Първата международна война, когато дружно с Босилеград, Струмица и още десетки села са предадени на Сърбия по силата на Ньойския контракт.

Около 30 000 българи от Цариброд и покрайнините намират избавление в рамките на Отечеството. Така стартира тъжната орис на този в миналото благополучен български край, който 100 години по-късно е трансфорат в най-бедния регион на Сърбия.

Глътка въздух за града настава през последните години, откакто България стана член на Европейски Съюз. Сега мнозина българи пътуват до Цариброд пред почивните дни за туризъм.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР