Населения с дълга история на живот в градска среда често

...
Населения с дълга история на живот в градска среда често
Коментари Харесай

Тези хора дори не подозират, но са имунизирани срещу проказа! А вие сред тях ли сте?

Населения с дълга история на живот в градска среда постоянно имат гени, намаляващи опцията да се разболеят от туберкулоза и проказа, потвърждава проучване. 
Публикацията в сп. Evolution изяснява, че в античните градове неприятната хигиена и високата компактност на популацията са давали идеална среда за преуспяване на болесттите. Съответно, в градовете, съществуващи от дълго време, естественият тим би основал хора с някаква генна отбрана против тези болести.

И това е забавно: Слабият имунитет и стресът докарват туберкулоза - четете тази и още потребни вести на zdrave.to

Доскоро тази догадка е била мъчно доказуема. Учени от Юнивърсити Колидж в Лондон обаче са анализирали ДНК проби от 17 разнообразни човешки популации от Европа, Азия и Африка. Те преровили и археологическата литература, с цел да открият най-старите градски поселения в тези региони.

Изследователите сравнявали разпространяването на генетичната устойчивост на заболявания. Станало ясно, че излагането на патогени е основало генетичен имунитет, който предшествениците ни са предали нататък в рода.

Така съвсем всички в Близкия Изток и Европа имат генната форма, пазеща от туберкулоза и проказа - градовете в този регион са от хиляди години.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР