Населението в големите градове днес на балотажа до 16.00 часа

...
Населението в големите градове днес на балотажа до 16.00 часа
Коментари Харесай

ЦИК: По-висока избирателна активност в големите градове

Населението в огромните градове през днешния ден на балотажа до 16.00 часа е било по-активно , в сравнение с това в дребните градове и селата, което не е типично за българските избори.

Това резюме на изборната интензивност направи представителят на ЦИК Цветозар Томов на брифинг.

Избирателната интензивност към 16.00 часа общо на втория тур на изборите за президент и вицепрезидент на страната съгласно постъпилите данни от РИК в ЦИК е 24,12 на 100, към 1 млн. 600 хил.души, което е малко по-ниско от тази на първия тур /25,72 на сто/, напомни Цветозар Томов.

По думите му, в случай че се резервира същата динамичност на гласуването, както предходната седмица, би трябвало да чакаме, че на този балотаж ще гласоподават повече от 2 млн.500 хиляди гласоподаватели, само че интензивността се чака да бъде малко по-ниска в сравнение с предния тур.

Според Томов това е по-добре от най-песимистичната прогноза за този втори тур на президентските избори и като цяло, поради насъбраната политическа отмалялост у хората, може да се одобри за приемлива интензивност.

Като забавен факт представителят посочи високата изборна интензивност в столицата и по-конкретно в 23-ти Избирателен регион в София, който е и най-големият в страната. Той е единственият, в който интензивността трансферира 30 % /30,03 на сто/, с 24 835 души дали своят вот в него. Другият полюс е 9-и РИК Кърджали, където са дали своят вот 12,97 на 100, или 33 972 души.

Съотношението е над 2:1, което също е нетипично за български избори, разяснява Томов.

Приключили са към този момент изборите в Източна Азия. Пристигнали са първите протоколи в цялата източноазиатска зона /Китай, Корея, Япония/, както и от Австралия и Нова Зеландия, осведоми Цветозар Томов. Като цяло в този регион на света нямаме доста секции, те са към 20 и във всички СИК, от които протоколите са пристигнали, няма сигнали за нарушавания.

Активността като цяло обаче в чужбина е доста по-слаба, уточни той.

Според Цветозар Томов и при най-оптимистичната догадка, най-вероятно изборната интензивност на балотажа и за страната, и за чужбина ще остане под 40 на 100.

Росица Матева сподели още, че като цяло изборите протичат в спокойна конюнктура. Към 18.00 часа са получени 5 тъжби и 18 сигнала. Най-много, над 25 сигнала са били свързани с пропаганда от страна на Бойко Борисов в изборния ден, само че ЦИК е постановила догадка на отменяне, тъй като не е реализирано нужното болшинство от две/трети от членовете на ЦИК, с цел да бъде открито нарушаване, изясни тя.

"За " - да се откри такова нарушаване, са дали своят вот 9 от членовете на ЦИК, а "против " - петима, посочи Цветозар Томов.

От ЦИК подсетиха още, че няма смяна в методическите инструкции от изборите на 14 ноември и на балотажа ще се преброяват контролните разписки от машините. "Имаме три резултата, които би трябвало да бъдат преброени - за двете кандидатпрезидентски двойки "не поддържам никого ", тъй че СИК не би трябвало да се затруднят, уточни Росица Матева.

От ЦИК припомниха още, че формалните резултати от президентските избори по закон би трябвало да бъдат оповестени четири дни или 96 часа след привършване на изборния ден.

Има обаче действителна практическа опция ЦИК да се оправи доста по-бързо от този период, означи Цветозар Томов.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР