Населението на държавите от Централна, Източна и Югоизточна Европа е

...
Населението на държавите от Централна, Източна и Югоизточна Европа е
Коментари Харесай

България застрашена от голям спад на работната сила следващите 30 г.

Населението на страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа е съществено застрашено. Очаква се в идващите 30 години това да се окаже сериозен проблем поради ниските равнища на раждаемост, високата смъртност, непрекъснатата миграция и други фактори, засягащи растежа на страните, стандарта на живот там и тяхната фискална непоклатимост.

Това написа Клаудия Патриколо за Emerging Europe, базирайки се на данни от последния отчет на Международния валутен фонд (МВФ) за демографските проблеми в Централна и Източна Европа, съобщи Money.bg.

По думите на заместник-управителя на МВФ Тао Джан тези страни демонстрират доста добре скорошния стопански прогрес в района - през последните 3 десетилетия виталният стандарт там се е нараснал внезапно , БВП-то на глава от популацията се е удвоил, а продължителността на живота е повишена от 67 на 74 години от 1995 година насам. От друга страна обаче, отчетът на МВФ сочи, че работната мощ в страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа се чака да се свие през идващите 3 десетилетия - популацията ще застарее, което ще увеличи условията към здравните и пенсионни запаси.

Според отчета България, Латвия, Полша и Украйна ще изпитат най-големи компликации . В страните работната ръка ще намалее най-вече. Очаква се до 2050 година трудоспособните там да се свият с до 30% . Ситуацията е сходна и в страни като Сърбия и Словакия, където свиването се чака да бъде с към 20%. На фона на застаряващото население темповете на миграцията от страните изостря казуса.

" Комбинацията от намаляването на предлагането на работна ръка, по-ниската продуктивност на по-възрастните служащи и усилващия се напън към обществените финанси може да коства на тези страни по 1% от Брутният вътрешен продукт на година ", сподели Джан.

Някои от страните неотдавна започнаха ограничения за справяне с проблемите с работната ръка . Чехия, Полша и Словакия опростиха процедурите за наемането на сезонни и краткосрочни задгранични служащи от някои страни отвън Европейски Съюз, основно от Украйна.

" Други ограничения за увеличението на работната ръка могат да включват насърчаването на повече дами и остарели хора да работят. Законодателите би трябвало още да имат поради, че могат да усилят пенсионната възраст и да подсигуряват, че пенсиите са съвместими с работата. Независимо от това, с цел да могат по-възрастните хора да останат на пазара на труда, би трябвало да се усъвършенства опазването на здравето ", акцентира Джан.

Но и тези ограничения могат да не се окажат задоволителни. В другите страни от района евентуалните изгоди от такива ограничения са разнородни. Успехът от възможни промени ще зависи от структурата на работната мощ, сегашната пенсионна възраст, която е друга, и безработицата. Например Словения и Литва, които съумяха да покачат присъединяване на дамите в пазара на труда, може да се повлияят най-благоприятно от увеличението на възрастта на пенсиониране. В Босна и Молдова пък занапред би трябвало да мислят за повишението на присъединяване на дамите. В Беларус пък най-важно е да се усили присъединяване на по-възрастните хора на пазара на труда, даже без да се трансформира възрастта за пенсиониране.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР