Населението на страната застарява и това ще създава големи проблеми

...
Населението на страната застарява и това ще създава големи проблеми
Коментари Харесай

Застаряваме главоломно, ставаме нация от пенсионери! Работещите българи се свиват до 34 процента

Населението на страната застарява и това ще основава огромни проблеми при изплащането на пенсиите през идващите години. Делът на хората на възраст над 65 години по отношение на общата бройка на популацията ще нарасне от към 21% през 2019 година до 31% през 2070 година А всеки трети жител на страната ще бъде пенсионер. Това е записано в Конвергентната стратегия на страната, която неотдавна беше изпратена в Европейската комисия, осведоми „ Труд “.

Българската пенсионна система е изправена пред съществени демографски провокации, написа в документа. Прогнозите на европейската статистическа работа Евростат демонстрират, че популацията на страната ще понижава и по едно и също време с това неговата възрастова конструкция ще се утежнява. През 2019 година на 100 души в страната на възраст сред 20 и 64 години е имало 36 души на повече от 65 години. Но вследствие на застаряване на популацията през 2070 година на 100 души в трудоспособна възраст ще има по 60 пенсионера.

Успоредно с нарастването на каузи на пенсионери те от популацията ще понижава броят на работещите българи. До 2070 година това понижение ще бъде с към 34%, написа в документа. Оказва се, че когато днешните младежи доближат старини няма да има кой да работи, с цел да цялостни хазната и да дават прилични пенсии.

Проблеми на пазара на труда има и сега, само че с годините те ще се задълбочават, излиза наяве от Конвергентната стратегия. През предходната година е регистрирано нарастване на съотношението сред броя на пенсионери те и броя на обезпечените жители. Пандемията от COVID-19 и обвързваните с нея отрицателни процеси на пазара на труда се отразиха изключително отчетливо върху броя на работещите българи, които сами или техните работодатели, внасят осигуровки в държавната хазна. След близо 10-годишен интервал на годишен растеж, през 2020 година междинният брой на хората, за които са платени осигуровки, понижа с повече от 100 хиляди. Това са хора, които поради пандемията са изгубили работата си.

Според прогнозите, до 2024 година броят на обезпечените ще нараства. Причината за това ще бъде възобновяване на стопанската система и повишаването на заетостта. След това обаче, в интервала до 2027 година броят на обезпечените ще понижава, гласят прогнозите. Причината за това ще бъде понижението на популацията в трудоспособна възраст, водещо до понижение в броя на заетите. Оказва се, че доби бизнесът да се развива добре и да има фабрики, които да изнасят продукцията си в чужбина, няма да доближават хората, които да работят.

Броят на хората, които ще получават държавна пенсия за стаж и възраст, несъмнено, също ще понижава. От една страна това ще се дължи на понижението на популацията на страната, а от друга - поради текстовете в Кодекса за обществено обезпечаване, които плануват до 2037 година да бъдат повишавани условията за трудов стаж и възраст за приемане на пенсия. През 2037 година за разпределяне на пенсия и за мъжете и за дамите ще изискват 65-годишна възраст. Освен това дамите ще би трябвало да имат най-малко 37 години трудов стаж, а мъжете - 40 години. Въпреки това обаче, прогнозите демонстрират, че делът на пенсионери те от общото население на страната ще нараства.

Населението на страната ще намалее от сегашните към 6,9 млн. души на почти 5 млн. души през 2070 година, демонстрират прогнози на европейската статистическа работа Евростат. Това е спад с близо 28%. Но броят на младите ще понижава много по-бързо от този на пенсионери те.

Съотношението сред броя на пенсионери те и броя на обезпечените жители е знак за финансовото положение на пенсионните схеми, написа в Конвергентната стратегия на страната.

През 2020 година на 100 обезпечени жители е имало 75 пенсионера, а за 2021 година се чака на 100 обезпечени да има 73 пенсионера. До 2037 година делът на пенсионери те по отношение на обезпечените ще понижава поради повишението на пенсионната възраст и условия стаж. След това обаче поради застаряване на популацията, увеличаваща се междинна дълготрайност на живота и намаляващ брой на работещите българи, през 2060 година на 100 обезпечени ще има 83 пенсионера. Между 2060 година и 2070 година се чака едва усъвършенстване на пазара на труда поради прогнозата на Евростат за последователно нарастване на раждаемостта. Но през 2070 година упованията са на 100 обезпечени българи да има 81 пенсионера.

През 2021 година се чака разноските за пенсии да набъбнат най-малко до 9,9% от Брутния вътрешен артикул (БВП) на страната. Това се дължи на повишението на минималната и на оптималната пенсия, на предстоящото повдигане на пенсиите с 5% от 1 юли, както и на даваните до момента добавки от 50 лева Ако продължи даването на добавките от 50 лева, разноските за пенсии ще надминат 10% от Брутният вътрешен продукт, а дефицитът в бюджета на фонд „ Пенсии ” Държавното публично обезпечаване ще нарасне над плануваните 5,4 милиарда лева

Между 2025 година и 2034 година, се чака делът на разноските за пенсии от Брутният вътрешен продукт да се задържи на релативно непрекъснато равнище от към 10% с помощта на намаляващия брой новоотпуснати пенсии заради последователното повишаване на пенсионната възраст и на изискуемия застрахователен стаж. Но от 2035 година до 2060 година, вследствие на застаряване то на популацията и предстоящата по-висока междинна дълготрайност на живота, разноските за пенсии като дял от Брутният вътрешен продукт ще нарастват, като през 2070 година ще доближат 12,3% от Брутният вътрешен продукт. А дефицитът във фонд „ Пенсии ” ще пораства.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР