Населението на планетата ще се увеличи с 2 милиарда души

...
Населението на планетата ще се увеличи с 2 милиарда души
Коментари Харесай

ООН: Световното население ще достигне близо 10 милиарда през 2050 г.

Населението на планетата ще се усили с 2 милиарда души през идващите 30 години и ще доближи 9,7 милиарда през 2050 година. Това предвижда отчет на Организация на обединените нации, оповестен през днешния ден и отдаден на световните демографски промени, предадоха Франс прес и ТАСС.
До 2100 година популацията на Земята може да доближи пик от 11 милиарда души, показва Организация на обединените нации.
Според прогнозите на Организация на обединените нации, 50 % от общия приръст на популацията през идващите три десетилетия ще пристигна от девет страни - Индия, Нигерия, Пакистан, Демократична република Конго, Етиопия, Танзания, Индонезия, Египет и Съединени американски щати, съобщи Българска телеграфна агенция.
През 2027 година, чакат специалистите на Организация на обединените нации, Индия ще изпревари Китай и ще заеме първото място в света по брой на популацията.
Числеността на жителите на тропическа Африка до 2050 година ще се удвои.
"Населението се усилва с най-бързи темпове в най-бедните страни на света, което води до спомагателни усложнения в битката с бедността, неравенствата и глада. Това подкопава и напъните за подсилване на просветителните и здравни системи ", отбелязва Лю Чжънмин, заместител общоприет шеф на Организация на обединените нации по икономическите и обществени въпроси.
В отчета се показва, че популацията на планетата застарява, като това важи най-много за страните в Европа и Северна Америка. През 2018 година броят на хората на възраст 65 и повече години за първи път надвиши броя на децата до петгодишна възраст. Основни аргументи за застаряването на популацията са увеличената дълготрайност на живота и намаляването на раждаемостта.
По данни на създателите на отчета сега на една жена в света се падат приблизително 2,5 новородени, а до 2050 година индикаторът ще спадне до 2,2 новородени. Застаряването на популацията води до понижаване на каузи на хората в трудоспособна възраст, което е причина за съществени проблеми, свързани със общественото обезпечаване на възрастните хора и изплащането на пенсии, съгласно отчета.
Увеличава се и броят страни, където се следи понижаване на популацията, обвързвано най-много с понижаването на раждаемостта. До 2050 година в 55 страни броят на популацията ще намалее с най-малко 1 %.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР