Населението на планетата ще се увеличи с 2 милиарда души

...
Населението на планетата ще се увеличи с 2 милиарда души
Коментари Харесай

ООН: Световното население ще достигне 9,7 милиарда души през 2050 година

Населението на планетата ще се усили с 2 милиарда души през идващите 30 години и ще доближи 9,7 милиарда през 2050 година. Това се показва в отчет на Организация на обединените нации, отдаден на световните демографски промени, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

До 2100 година популацията на Земята може да доближи пик от 11 милиарда души, показва Организация на обединените нации.

Според прогнозите, 50 % от общия приръст на популацията през идващите три десетилетия ще пристигна от девет страни - Индия, Нигерия, Пакистан, Демократична република Конго, Етиопия, Танзания, Индонезия, Египет и Съединени американски щати.

През 2027 година, чакат специалистите на Организация на обединените нации, Индия ще изпревари Китай и ще заеме първото място в света по брой на популацията. Числеността на жителите на тропическа Африка до 2050 година ще се удвои.

"Населението се усилва с най-бързи темпове в най-бедните страни на света, което води до спомагателни усложнения в битката с бедността, неравенствата и глада. Това подкопава и напъните за подсилване на просветителните и здравни системи ", отбелязва Лю Чжънмин, заместител общоприет шеф на Организация на обединените нации по икономическите и обществени въпроси.

В отчета се показва, че популацията на планетата застарява, като това важи най-много за страните в Европа и Северна Америка.

През 2018 година броят на хората на възраст 65 и повече години за първи път надвиши броя на децата до петгодишна възраст. Основни аргументи за застаряването на популацията са увеличената дълготрайност на живота и намаляването на раждаемостта. По данни на създателите на отчета сега на една жена в света се падат приблизително 2,5 новородени, а до 2050 година индикаторът ще спадне до 2,2 новородени. Застаряването на популацията води до понижаване на каузи на хората в трудоспособна възраст, което е причина за съществени проблеми, свързани със общественото обезпечаване на възрастните хора и изплащането на пенсии, съгласно отчета.

Увеличава се и броят страни, където се следи понижаване на популацията, обвързвано най-много с понижаването на раждаемостта. До 2050 година в 55 страни броят на популацията ще намалее с най-малко 1 %.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР