Населението на Европейския съюз се е свило за втора поредна

...
Населението на Европейския съюз се е свило за втора поредна
Коментари Харесай

Населението на ЕС драстично намалява

Населението на Европейския съюз се е свило за втора поредна година през 2021 г. Това сочи нов отчет на Евростат, представен от " Ройтерс ".

Новите данни стават ясни в миг, в който в Европа са регистрирани над два милиона смъртни случая от ковид.

Според Евростат населението на 27-те страни членки на Европейски Съюз е намаляло с близо 172 000 души спрямо миналата година и с над 656 000 по отношение на януари 2020 година

През 2020 година и 2021 година позитивната чиста миграция към този момент не компенсира негативната естествена смяна в Европейски Съюз и вследствие на това общото население на Съюза понижава, се отбелязва в отчета, като се показва въздействието от пандемията.

Въпреки че броят на смъртните случаи стартира да надвишава този на ражданията в Европейски Съюз още преди десетилетие, имиграцията на хора отвън Съюза оказа помощ да се компенсира разликата до първата година от пандемията.

Предишният път, когато Европейски Съюз записва спад на популацията, беше през 2011 година - единственият различен път от 1960 година насам - само че този спад бързо се усили заради чистата миграция.

Предвид пандемията, застаряващото население и релативно ниските равнища на раждаемост, прогнозите на Евростат са, че през идващите години смъртните случаи ще продължат да са повече от ражданията.

Ато това се случи, общият спад или напредък на популацията на Европейски Съюз в бъдеще евентуално ще зависи значително от приноса на чистата миграция, отбелязва статистическата работа.

Италия, Полша и Румъния записват максимален спад на популацията, нарастване пък означават повече от половината страни членки на Европейски Съюз, отпред с Франция, Нидерландия и Швеция.

Към януари 2022 година в границите на Европейския съюз живеят 446,8 милиона души.

Междувременно Организация на обединените нации разгласи, че се очаква населението на света да доближи осем милиарда души на 15 ноември тази година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР