Населението на България вече е под 7 милиона, показват последните

...
Населението на България вече е под 7 милиона, показват последните
Коментари Харесай

Експерт: Най-големият проблем на демографията ни е високата обща смъртност


Населението на България към този момент е под 7 милиона, демонстрират последните данни на Евростат.

В края на 2018-а българите сме били тъкмо 7 милиона. В съпоставяне с миналата 2017-а сме се стопили с 49 995 души. Продължава процесът на застаряване на българското население. Според националната статистика хората сред 14 и 64 години са към 4 милиона и половина. А сънародниците ни над 65 години са почти 1 милион и половина.

Делът на дамите над 65 година е по-голям от броя на мъжете в тази възрастова група - надлежно 24,8% против 17,7%. Причината - по-голямата смъртност измежду представителите на мощния пол.

Общият брой на хората в Европейския съюз е към 513 милиона. На първо място по население е Германия, следвана от Франция, Англия и Италия.

Тази статистика не изненадва експертът по демография доцент доктор Георги Бърдаров. „ Това не е изненада, тъй като в последните най-малко 15-ина години България понижава средногодишно с по 50 000 души. Може да се направи прогноза в обозримо бъдеще какво ще бъде популацията ", разяснява той.

Според него най-големият проблем на демографията е първото място по обща смъртност. „ Ние имаме общини, в които смъртността надвишава 30 промила ", изясни той.

Доц. Бърдаров е безапелационен, че демографският вакуум може да се запълни с българско население.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР