Населението на България намалява, а цените на жилищата в големите

...
Населението на България намалява, а цените на жилищата в големите
Коментари Харесай

Имотният балон в България - къде е проблемът и какво да се прави

Населението на България понижава, а цените на жилищата в огромните градове нарастват. Как се изясняват тези странни несъответствия и какъв е изходът, дава отговор "Дойче веле " (Deutsche Welle).

България е измежду европейските страни със мощно надценен пазар на недвижимите парцели. През последните две години цените на жилищата в страната порастват с едни от най-високите темпове в Европейския съюз, предизвестява Европейската комисия, която счита този факт за притеснителен на фона на високата задлъжнялост на българските семейства и бизнес.

Балон на парцелите и други скрити рецесии в България

Можете ли да си позволите да имате деца в България

Неудобната истина за приходите в България

Продължаващото пренаселване на София, Варна и Пловдив е измежду аргументите за огромния дисбаланс на пазара на парцели, предлагани за продажба или за отдаване чартърен в най-големите градове. Изследване на Световната банка свързва жилищната рецесия и с възходящите разлики в приходите на обособените обществени и етнически групи в страната. Според формалната статистика, в България има 3,9 милиона налични жилища - този брой би трябвало да е напълно задоволителен за потребностите на трите милиона български семейства.

Експертите на Световната банка обаче установяват следното: "1,2 милиона от жилищата в България са необитаеми , а това значи, че в реалност 3 милиона български семейства живеят в 2,7 милиона жилища. Често пъти 6-8 души от три генерации си споделят един-единствен апартамент. В същото време една четвърт от жилищата в София и близо половината от къщите в селските региони остават необитаеми. "

Програмният шеф в софийския институт „ Отворено общество “ Боян Захариев е безапелационен, че за младите фамилии в страната намирането на жилище е доста мъчно поради ниските приходи - и че това е един от факторите за интензивната емиграция. Младите българи, паралелно с младите италианци, държат европейския връх по най-дълго общуване с родителите под един покрив – приблизително до 34-годишна възраст.

Според отчета на Световната банка, в пренаселените жилища живеят 80% от децата под 18 години и 60% от младежите на възраст сред 16 и 29 години. Пренаселени жилища населяват и 82% от наемателите, които заплащат пазарен наем. Процентът на пренаселените жилища в България е доста висок в съпоставяне със междинните индикатори за Европейския съюз, акцентират специалистите на банката.

Средните цени на жилищата са сред 550 и 800 евро на кв.м за по-малко атрактивните жилища в остарели здания и до 800-1200 евро на кв.м за жилища в новопостроени здания с по-атрактивно местоположение, означават още от Световната банка. Средният месечен приход на домакинство обаче е 477 евро, което значи, че по-голямата част от популацията не е в положение да си закупи или даже да наеме жилище на пазарни цени.

По условен дял на разноските за поддържане на жилищата България се подрежда на второ място измежду страните от някогашния Източен блок. В това отношение е налице голяма разлика сред обособените региони в страната, се показва в отчета на Световната банка.

"В градове като София, където продуктивността е по-висока и опциите са по-големи, жилищните разноски са доста високи по отношение на приходите. На други места разноските са ниски, само че жилищата са празни ", гласи един от изводите в проучването.

Боян Захариев добавя, че тези разноски надвишават 15% от бюджета на българските семейства, което е една от аргументите за ниския стандарт на живот на българите. Квартирните им проблеми се коренят и в неприятното положение на построения по времето на Народна република България жилищен фонд, състоящ се главно от панелни комплекси на възраст 30 и повече години. Именно в тях се намират и над три четвърти от жилищата в страната. Липсата на поддръжка и на механически инспекции слагат нерядко заплашват живота и здравето на жителите на над 30% от жилищата в страната.

Пазарът за отдаване на парцели чартърен в България обгръща едвам 5% от жилищната повърхност в страната, се споделя в отчета на Световната банка. "Липсата на ефикасен пазар за отдаване на жилища чартърен лимитира трудовата подвижност и нагнетява проблемите към намирането на удовлетворителен дом. " Дефицитът от парцели за отдаване чартърен е главен възпиращ фактор за трудовата подвижност изключително на младите фамилии и изкуствено завишава наемите на наличния жилищен фонд, установяват специалистите на Световната банка. Според тях, една от аргументите за неналичието на прогрес в това отношение са недъзите на правосъдната система, която не подсигурява осъществяването на договорите - както от страна на наемодателите, по този начин и от страна на квартирантите.

Какво да се направи?

За да се понижи пренаселеността на жилищата в България и да се подтиква пазарът за отдаване на жилища чартърен, специалистите на банката поучават българското държавно управление да преразгледа напълно жилищната си политика, за да се подобрят възможностите за решаването на един от най-тежките проблеми пред топящите се млади генерации в страната. Да се освободят от налог приходите на притежателите, които отдават до пет жилището чартърен , а също и да се подсигурява бърза и евтина процедура за разрешаване на разногласия сред наематели и наемодатели.

Държавата незабавно би трябвало да усили и поддръжката си за благоустрояване на извънредно пренаселените и нехигиенични ромски гета, които от дълго време са се трансформирали в непрекъснати центрове на обществено и етническо напрежение. Според Боян Захариев, извънредно неправилна е осъществяваната ликвидация на обществените жилища, които към този момент са под 2% от жилищния фонд в страната.

Захариев поддържа предлагането на Световната банка обществено слабите хора – бездомни, пенсионери, роми, младежи и многодетни фамилии - да получават така наречен жилищни ваучери, които да им разрешат да излизат чартърен на свободния пазар. Тази необятно публикувана на Запад политика разрешава извънредно нуждаещите се да имат сигурна държавна поддръжка при изплащането до 70% от цената на наема и на режийните разноски. Така ще се подтикват и повече притежатели да дават чартърен ненужните им жилищни площи.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР