Население. 24 Часа: Българите - 4,8 млн. през 2080 г.,

...
Население. 24 Часа: Българите - 4,8 млн. през 2080 г.,
Коментари Харесай

Българите - 4,8 млн. през 2080 г., 30% от тях в София ; Спряха 62 лекарства за сърце и високо кръвно

Население.

" 24 Часа ":

Българите - 4,8 млн. през 2080 година, 30% от тях в София

Прогнозата, че нацията ще падне под 7 милиона души още в края на тази или началото на идната година, направена неотдавна от ръководителя на Национален статистически институт Сергей Цветков, не е най-лошата демографска вест на годината. В петък Националният статистически институт разгласява своя обновена прогноза за демографското развиване на страната, от която се вижда, че през 2080 година българското население ще бъде 4 872 317 души.

Досегашната прогноза бе единствено до 2070 година и съгласно нея тогава българското население ще се е стопило до 5,1 млн. индивида.

При актуализацията са добавени още две петилетки, като през 2075 година популацията към този момент ще е паднало до 4,9 млн. души, а през 2080 година ще е 4,8 млн. Това е почти 100 години откакто през 1970 година за първи път в историята популацията на страната доближи 8 млн. индивида.

Падането под границата от 6 млн. души се чака да настъпи сред 2040 и 2045 година

Визита.

" Монитор ":

Радев отива в Турция за встъпването в служба на Ердоган

Президентът Румен Радев отпътува в понеделник за Турция, където ще участва на формалното встъпване в служба на Реджеп Ердоган като държавен глава. Церемонията ще се състои от 18.00 часа в Президентския замък в Анкара.

Междувременно по-рано денем в понеделник Радев ще ще удостои посланика на Република Кипър у нас Ставрос Августидис с медал " Мадарски конник " първа степен. Малко по-късно медал " Стара планина " първа степен ще получи и световноизвестния израелски публицист, историк и политик проф. Михаел Бар-Зоар.

Във вторник пък под патронажа на президентът в резиденция " Бояна " ще се организира кръгла маса за заетостта на хората с увреждания.

Бюджет.

" Сега ":

Разходите на Агенцията за приватизация към този момент надвишават приходите й

Агенцията за приватизация продължава да регистрира толкоз скромни доходи от продажби, че към този момент са по-малки от разноските за издръжката й. През предходната 2017 година тя е получила от продажби 2.5 млн. лева, излиза наяве от доклада на организацията. Разходите й са били 3.3 млн. лева От следващ надзор за същия интервал е получила 2.7 млн. лева

През 2017 година са осъществени общо шест приватизационни продажби, измежду които обособени елементи от " Български пощи " и от " Сортови семена - Елит ". Продаден е бил и миноритарен пакет акции на " Оранжерии Гимел ", като договорката е предходна през фондовата борса. Договорените заплащания са в размер на съвсем 2.5 млн. лева, написа в доклада. През предходната година е почнала и процедурата по продажба на части от БДЖ " Товарни транспорти ", както и на части от Националната електрическа компания. Впоследствие обаче по искане на жп сдружението част от търговете са били прекъснати. За продажба са били препоръчани и 33 обекта частна държавна благосъстоятелност, само че ползата към тях е бил повече от непретенциозен.

Една от аргументите за това били измененията в Закона за приватизация, които забавили темпа на продажбите. През лятото на предходната година Народното събрание одобри текстове, съгласно които обособени елементи от държавни предприятия биха могли да се продават единствено след утвърждението на депутатите. Това стана под давление на премиера Бойко Борисов и на част от министрите отпред с икономическия Емил Караниколов, който няколко години преди този момент бе началник на Агенцията за приватизация.

Добавки.

" Монитор ":

След решение на Народно събрание: Без спиране на интеграционните добавки

Няма да има спиране на интеграционните добавки за хората с увреждания. Това се подсигурява с последните ремонти в закона, гласуван от депутатите на първо четене. Промените бяха гласувани със 132 гласа " За ".

До незабавните промени се стигна, откакто Върховен административен съд анулира метода на определяна на интеграционни добавки за превоз и информационни услуги и анулира даването на документ за приемане на помощ за просветителни услуги, които бяха написани в правилника за използване на закона. Сега тези текстове се трансферират в самия закон.

Така се планува месечната добавка за обществена интеграция да се дава според от степента на понижена продуктивност или типа и степента на увреждането. С измененията се резервира и базата за пресмятане на месечната добавка за обществена интеграция, като тази за добавка за транспортни услуги в размер на 15% от обезпечения най-малък приход, а за използването на осведомителни и телекомуникационни услуги в размер на 20%.

Лекарства.

" Монитор ":

Спряха 62 медикаменти за сърце и високо кръвно

Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) спря от продажба 62 медикаменти за високо кръвно налягане, сърдечна непълнота и след прекаран инфаркт, оповестиха оттова. Причината е подозрение за канцерогенна съставна част в тях, разясниха от ИАЛ.

Списъкът на блокираните лекарства, от които има огромни количества в аптеките, е оповестен с комерсиалните им наименования на електронната страница на организацията. Служителите на ИАЛ са реагирали незабавно след предписание на Европейската организация по медикаментите (EMA), която пък е била получила сигнал за съществуване на смес в дейното вещество валсартан, което е в основата на въпросните 62 медикамента.

Това вещество е създадено от концерна " Zhejiang Huahai Pharmaceuticals " в Китай и се съдържа в редица медикаменти, които се вършат в Европа.

Примесът N-нитрозодиметиламин (NDMA) се класифицира като евентуален канцероген. Проучването от страна на " Zhejiang Huahai " демонстрира, че наличиетому е обвързвано с промени в индустриалния развой, въведени през 2012 година, споделиха от Изпълнителната агеинция по медикаментите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР