Насърчаване на активността на възрастните хора е решението на министър-председателят

...
Насърчаване на активността на възрастните хора е решението на министър-председателят
Коментари Харесай

Решението на Николова за бедността сред възрастните хора - трудова активност

Насърчаване на интензивността на възрастните хора е решението на министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова за бедността измежду възрастните хора.
Така тя отговори на въпрос на националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Гьоков каква е политиката на министерството за решаването на този проблем.
„ Според статистиката в България съотношението сред работещи и пенсионери все още е 3:1. Прогнозите са, че  след 10 години хората на възраст над 80 години ще бъдат 7 % от популацията на България. До 2050 – твърди се, че хората над 80 години ще са една десета от всички българи.
Освен демографската рецесия, емиграцията, ниската раждаемост, високата смъртност, набира скорост и различен проблем – застаряването. Това трансформира структурата на обществото и няма по какъв начин да не буди терзания, да показва провокации пред стопанската система, пенсионната система, здравноосигурителната система и националната ни сигурност “, уточни Гьоков. 
По думите му липсват съответни политики, ориентирани към възрастните хора и има съществено закъснение на използване на политики за справяне с наклонността на застаряващото население.
„ Какви ще бъдат политиките и ограниченията, които държавното управление ще предприеме за основаване на условия за заслужен живот на възрастните хора и за дейното им присъединяване в икономическия и обществен живот “, попита Гьоков.
" От 1-ви юли следващата година минималната пенсия за стаж и възраст ще се усили с 6,7 на 100 ", разгласи Николова. Тя добави, че понижава и безработицата при по-възрастните работещи хора:
" През 2020 година за погашение на пенсии са планувани 10,576 милиарда лв. - със 729,1 млн. лв. повече спрямо предстоящите разноски през актуалната година.
През 2020 година ще продължи дейната работа с безработните хора над 50-годишна възраст - със специфичен акцент върху тези без подготовка и ниска степен на обучение, които са в пенсионна или предпенсионна възраст, или имат подготовка, която не се търси от работодателите ", добави още вицепремиерът Марияна Николова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР