НАСА засече 21 марсотресения на червената планета, използвайки суперчувствително устройство

...
НАСА засече 21 марсотресения на червената планета, използвайки суперчувствително устройство
Коментари Харесай

НАСА засече 21 марсотресения на червената планета

НАСА засече 21 марсотресения на алената планета , употребявайки суперчувствително устройство на апарата InSight, кацнал на Марс предходната година, оповестява " Дейли мейл ", цитирайки НАСА.

Учените пускат извадка от записи, които са ускорени и обработени, тъй че да могат да бъдат чути от човешкото ухо .

Марсотресенията са еквивалент на земетресенията и са породени от придвижвания навътре в планетата, доста евентуално от вулканични горещи точки .
 Отчетоха първото марсотресение
Отчетоха първото марсотресение

Първият сеизмичен сигнал от повърхността на планетарно тяло, друго от Земята

Изучаването на тази сеизмична активност ще помогне за изследването на вътрешната конструкция на Марс и може също да помогне да дефинира кои от вулканите на планетата към момента са дейни .

Сеизмометърът на InSight е разкрил повече от 100 звукови събития , само че специалистите считат, че единствено 21 от тях с огромна възможност могат да се дефинират като земетресения .

Един от трусовете доближава магнитуд 3,7, а различен е с пик 3,3 . Останалите може да са марсотресения, само че може да съставлява друг източник на тон.

InSight дойде на повърхността на Марс през ноември 2018 година и записва първите сеизмични земетресения още през април .

" Беше вълнуващо, изключително първоначално, когато чух първите трептения ", сподели инженерът Константинос Чараламбос от Imperial College London, който оказва помощ за обезпечаването на аудиозаписите. " Представяте си какво в действителност се случва на Марс , до момента в който InSight си седи на повърхността. "
 Мъск показа кораба си до Марс, изпраща го в орбита до 6 месеца
Мъск показа кораба си до Марс, изпраща го в орбита до 6 месеца

Корабът също ще може да лети до други места в Слънчевата система

" Марсианската кора е като комбинация от земната и луната ", разяснява представител на лабораторията за реактивни мотори на НАСА. " Марс със своята повърхнина с кратери е малко по-подобен на Луната със сеизмичните се талази, които не престават за минута или повече, до момента в който земетресенията на Земята могат да дойдат и да заминат за секунди. "

Сеизмометър на борда на апарата е толкоз сензитивен, че може да долови звука на марсианския вятър .

Уредът може също по този начин да разпознава придвижванията на роботизираното рамото на апарата, както и други механични шумове на самия InSight.

Междувременно пробивен инструмент на устройството - предопределен за премерване на вътрешната температура на планетата - всъщност е неактивен от месеци .

Инженерите се пробват още веднъж да задействат устройството, с цел да проведат и този съответен опит . Така наречената " къртица " е предопределена да проникне на 5 метра под повърхността на Марс , само че съумява единствено 30 сантиметра, преди да се повреди .

Изследователите подозират, че марсианският пясък не обезпечава нужното търкане за копаене , което кара " къртицата " безпомощно да подскача в дупката, вместо да се зарови по-дълбоко и да образува яма към себе си.
 НАСА приоритизира галактическата сигурност и изследва безвредно Луната и Марс
НАСА приоритизира галактическата сигурност и изследва безвредно Луната и Марс

Токио и Вашингтон уголемяват своя съюз на фона на възходяща интензивност на Китай
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР