НАСА сподели първите снимки, направени от вградената камера на DART.

...
НАСА сподели първите снимки, направени от вградената камера на DART.
Коментари Харесай

Проектът DART върви успешно

НАСА показа първите фотоси, направени от вградената камера на DART. Стартирал през ноември, пробата за двойно пренасочване на метеорити – или в резюме DART – е система за отбрана от метеорити.

Докато главната задача на галактическия транспортен съд е да се удари в метеорит по-късно тази година, НАСА също го оборудва с камера, наречена DRACO.

DART ще прави фотоси по време на пътуването си благодарение на камерата DRACO, като първата която изпрати е увещание за това какъв брой огромно е пространството.

На нея можем да забележим към дузина звезди на фона на космоса покрай пресечната точка на съзвездията Персей, Овен и Телец.

Снимката е направена незабавно откакто DRACO отвори вратата на своя телескопичен фотоапарат на 7 декември. Снимката е снимана на към 3.2 милиона км. от Земята.

НАСА споделя, че дистанцията към момента е „ доста близко, астрономически видяно “. Използвайки данни от първата фотография, навигационният екип на DART съумя да ориентира DRACO към съответни точки на интерес.

Екипът стартира, като насочи камерата на DRACO към Messier 38, който също е прочут като Starfish Cluster. На 10 декември DRACO снима и изпрати втора фотография. Тази фотография даде още един взор към Messier 38, на към 4200 светлинни години от Земята. НАСА споделя, че екипът съзнателно е снимал звезди към Messier 38, с цел да помогне да се дефинират несъвършенствата в изображението.

Това също оказва помощ на екипа да калибрира какъв брой ярки са обектите, което е значимо за точните измервания. DRACO ще играе значима роля в това по какъв начин НАСА насочва галактическия транспортен съд DART към задачата си, за което точността е значима.

Когато галактическият транспортен съд DART започва в края на ноември, мнозина бяха загрижени за това по какъв начин DRACO ще се оправи по време на изстрелването. Поради грубите трептения при политане на галактическия транспортен съд, както и интензивната смяна на температурата, когато напусне земната атмосфера, НАСА се притесняваше, че DRACO може да не работи вярно. Като единствен инструмент на галактическия транспортен съд, НАСА изчака да види какъв брой добре устоя на ударите, които е понесъл. За благополучие, когато щитовете, предпазващи DRACO, се отвориха, резултатите бяха чудесни.

НАСА споделя, че вълнението към фотосите припомня същото неспокойствие, когато New Horizons снимаха фотоси от близко на системата Плутон. Освен това качеството на фотосите е извънредно.

Благодарение на тези нови данни, НАСА е уверена, че задачата DART ще доближи задачата си през септември 2022 година, както е планувано.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР