НАСА си поставя за цел да изпрати астронавти на Марс,

...
НАСА си поставя за цел да изпрати астронавти на Марс,
Коментари Харесай

НАСА планира до 25 години да изпрати хора на Марс

НАСА си слага за цел да изпрати астронавти на Марс, въпреки че те ще са изложени на риск от смъртоносна радиация, евентуална загуба на зрението и недоразвитост на костите, обявиха специалисти от американското галактическо ведомство, представени от Франс прес.

Според тях човек може до 25 години да стъпи върху марсианската повърхнина.

"Със настоящия и с малко повишен бюджет ще са нужни 25 години, с цел да се решат тези проблеми ", разясни някогашният астронавт на НАСА Том Джоунс.

Става въпрос за съществени проблеми - пътешестване до Червената планета, която се намира на 225 милиона км от Земята, ще отнеме 9 месеца. Учени предизвестяват, че продължителният престой в положение на безтегловност може да повреди кръвоносните съдове на ретината, влошавайки зрението. Продължителното престояване в космоса води също до загуба на калций в костите. Следователно за учените ще е мъчно да преценяват какъв ще е резултатът от едногодишна задача на Марс.

"Трябва още занапред да концентрираме вниманието си върху някои технологии с основно значение ", сподели астронавтът Джоунс на конференция във Вашингтон. Той е на мнение, че въпросните закани за човешкия организъм ще може да се избегнат, в случай че се редуцира времето, нужно за изминаване на маршрута до Марс. Ще би трябвало да се откри също решение на казуса, обвързван с радиацията. При пътешестване до Марс астронавт ще бъде изложен на толкоз радиация колкото през цялата си кариера. "Все още не сме разкрили решение на казуса, обвързван със отбраната от галактическите лъчи и слънчевите изригвания ", означи той.

През месец май НАСА изстреля сондата "ИнСайт ", която е планувано да кацне на Марс на 26 ноември. Целта на задачата е да се изследва вътрешната конструкция на Марс, с цел да се разбере по какъв начин са се формирали скалистите планети в Слънчевата система.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР