НАСА си партнира с изследователска агенция на Пентагона за разработване

...
НАСА си партнира с изследователска агенция на Пентагона за разработване
Коментари Харесай

НАСА и Пентагонът разработват ракета с ядрен двигател за пътуване до Марс

НАСА си партнира с изследователска организация на Пентагона за създаване на ракета с нуклеарен мотор в подготовка за изпращане на астронавти на Марс , написа Агенция Франс Прес.

Администраторът на НАСА Бил Нелсън сподели във вторник, че американската галактическа организация ще се сплоти с Агенцията за напреднали проучвателен планове на защитата (DARPA), с цел да " създаде и показва усъвършенствана технология за нуклеарно топлинно задвижване незабавно след 2027 година ".

" С помощта на тази нова технология астронавтите могат да пътуват до и от дълбокия космос по-бързо от всеки път - съществена дарба за подготовка за задачи с екипаж до Марс ", сподели Нелсън в изказване.

DARPA е изследователската и развойна работа на Пентагона и е изиграла роля в доста от забележителните нововъведения на 20-ти век, в това число интернет .

НАСА сподели, че нуклеарните мотори могат да бъдат три или повече пъти по-ефективни от стандартното химическо задвижване и биха понижили времето за пренос, което е от значително значение за възможна задача до Марс.

В нуклеарен термичен мотор се употребява реактор на разделяне за генериране на извънредно високи температури. Топлината от реактора се трансферира към течно гориво, което по-късно се трансформира в газ, който се уголемява през дюза и обезпечава двигателна сила.

" DARPA и НАСА имат дълга история на плодотворно съдействие ", сподели шефът на DARPA Стефани Томпкинс, цитирайки ракетата Saturn V, която води първите астронавти до Луната.

" Програмата за нуклеарни термични ракети ще бъде от значително значение за по-ефективно и бързо превозване на материал до Луната и вероятно хора до Марс ", сподели Томпкинс.

НАСА организира последните си проби на ядрен термичен ракетен мотор преди повече от 50 години, само че програмата беше изоставена заради бюджетни съкращения и напрежението от Студената война.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР