НАСА ще направи последен опит да се свърже с апарата

...
НАСА ще направи последен опит да се свърже с апарата
Коментари Харесай

НАСА най-вероятно ще се откаже от марсохода Opportunity

НАСА ще направи финален опит да се свърже с апарата Opportunity на Марс, 8 месеца след последния контакт, съобщи БГНЕС. Американската организация за галактически проучвания ще даде конференция през днешния ден (13 февруари), на която най-вероятно ще разгласи края на задачата, оповестява Агенция Франс Прес.
Opportunity кацна на Червената планета през 2004 година и измина на повърхността ѝ 45 километра и съумя да оцелее много повече от в началото плануваните 90 дни, като с това си обезпечи място в историята. Но гигантска пясъчна стихия предходната година блокира слънчевата светлина на Марс, с което слънчевите акумулатори на сондата не съумяха да се заредят.
Въпреки напъните на инженерите от НАСА да получат отговор от галактическия уред посредством радиоканали, последната връзка с него е на 10 юни 2018 година.
През август НАСА заяви, че в 45-дневен период ще разгласи сондата за " мъртва ". През октомври обаче срокът беше продължен до януари, тъй че специалистите от НАСА да имат повече време да преценяват обстановката.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР